Društvo

U CRNOJ GORI PRIJAVLJENA 253 SLUČAJA ZARAZE ŠUGOM!

Autor Ivona Ulićević Izvor CdM

Najviše oboljelih u posljednjih mjesec, prema podacima IJZCG, bilo je u Podgorici (20), Beranama (12) i Rožajama (pet).

Izvor: MONDO

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ CG) je saopšteno da su im prijavljena 253 slučaja obolijevanja od šuge u Crnoj G ori, u periodu od 1. januara do 27. novembra ove godine, piše Dan.

“Trenutna epidemiološka situacija u Crnoj Gori u vezi sa obolijevanjem od šuge je stabilna i uobičajena. Uglavnom se radi o pojedinačnim slučajevima obolijevanja ili u krugu porodice”, navode iz IJZCG.

Oni su istakli da je prva mjera za suzbijanje i sprečavanje daljeg širenja kuge isključivanje oboljele osobe iz vrtića, škole i sa posla do završetka liječenja. Potrebno je sprovesti pojačan epidemiološki nadzor nad bliskim kontaktima, u periodu od četiri do šest nedjelja, prenosi CdM.

Danu su se prethodnih dana obraćali roditelji djece predškolskog uzrasta, koji su tvrdili da imaju saznanja da u vrtićima ima više djece koja su oboljela od šuge, ali da se navodno te informacije kriju.

Iz IJZCG su odgovorili da „u podgoričkim vrtićima nije registrovano obolijevanje od šuge u epidemijskoj formi“, ali nijesu precizirali koliko djece ima šugu.

Dorektorica JPU „Đina Vrbica“ Bojana Razić kratko je kazala za Dan da im nije poznato da u njihovim vrtićima ima djece oboljele od šuge.

I direktorica JPU „Ljubica Popović“ Vesna Nikolić rekla je za Dan da u toj ustanovi nemaju nijedan prijavljen slučaj šuge. Ona je objasnila da ovakvu vrstu informacije mogu imati samo ako im se obrate roditelji ili Institut za javno zdravlje.