Društvo

GRAĐANSKA ALIJANSA: DISKRIMINACIJA NEPRIHVATLJIVA!

Autor Miloš Miranović Izvor RTCG

Ako su tačni navodi o diskriminaciji romske djece u restoranu na Žabljaku, najoštrije osuđujemo ovakvo postupanje prema pripadnicima ovog manjinskog naroda.

Izvor: MONDO

"Posebno zabrinjava činjenica da ovo nije prvi put da se iz tužilaštva ovakva i slična postupanja ocijene bez elemenata krivičnog djela za koja se goni po službenoj dužnosti. Pozivamo tužilaštvo da preispita svoju odluku, te još jednom preispita prijavu koja im je podnijeta vezano za ovaj slučaj. Dodatno pozivamo i sve druge nadležne institucije da se aktivno uključe u rasvjetljavanje i rješavanje navedenog slučaja i iznesu svoje ocjene", naveli su iz Građanske alijanse.

Ističu da navodi o ovim i sličnim slučajevima diskriminacije ne smiju ostati nerazjašnjeni.

"Ne dešava se prvi put da se Romi i Egipćani u Crnoj Gori tretiraju na ovakav način, a cjelokupna atmosfera za manje brojne narode je veoma loša u takvom ambijentu. Zato navodi o ovim i sličnim slučajevima diskriminacije ne smiju ostati nerazjašnjeni i nadležni moraju postupiti maksimalno odgovorno i čuvati prinicipe tolerancije, mira i jednakosti", podvukli su iz Građanske alijanse.

Podsjetimo, policija istražuje da li su vlasnik i osoblje jednog restorana na Žabljaku izbacili nekoliko gostiju, vrijeđajući ih jer su pripadnici populacije Roma i Egipćana (RE). Prema prijavi, vlasnik restorana V.P. i pojedini članovi osoblja izbacili su nekoliko romskih volontera i vršnjačkih edukatora iz NVO Sistem, poručujući da za njih nema mjesta u njihovom objektu. Portal u RTCG je u policiji nezvanično saopšteno da je događaj prijavljen 1. septembra.