Društvo

MEĐU NELEGALNIM GRADITELJIMA U CRNOJ GORI I SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA

Autor Slavica Milović Izvor Standard

Broj nelegalnih objekata u Crnoj Gori iznosi oko 100.000. Uglavnom su u podgoričkim prigradskim naseljima i na primorju, procjena je Vlade, uz ogradu da nemaju krajnje i precizne podatke, navodi Radio Slobodna Evropa.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

U posljednjem godišnjem izvještaju Ministarstva ekologije i urbanizma se navodi da je podnijeto gotovo 55.000 zahtjeva za legalizaciju, ali da je do kraja 2021. donijeto nešto više od 2.000 rješenja o legalizaciji.

Među nelegalnim graditeljima je i Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori.

Mitropolit SPC Joanikije je u julu osveštao temelje budućeg hrama pored Kapetanovog jezera, u opštini Kolašin na parceli koja je je svojina države Crne Gore, prenosi Standard.

Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva ekologije, je izvršila inspekcijski nadzor na toj lokaciji, nakon čega kako su naveli “preduzimaju dalje mjere i radnje”.

SPC nije uklonila ni nelegalnu krstionicu kod manastira Miholjska prevlaka u Tivtu koja se nalazi u u zoni državnog Morskog dobra.

No, najdrastičniji primjer je metalna crkva SPC koja je 2005. godine helikopterima postavljena na Rumiju čime je prekinuta viševjekovna tradiciju okupljanja pravoslavaca, katolika i muslimana na vrh ove planine.

Iako je tadašnje Ministarstvo uređenja prostora, u vrijeme vlasti DPS-a, donijelo rješenje o uklanjanju to se nikada nije dogodilo, kako prenosi Standard.