Društvo

JAVNI POZIV ZA DODJELU ŠUMA U DRŽAVNOJ SVOJINI BIĆE UBRZO RASPISAN

Autor Mirela Ljumić

Vlada Crne Gore je na 39. sjednici održanoj 02. februara 2023. godine donijela Odluku o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju (redovne sječe u 2023. godini), koju su pripremile stručne službe Uprave za gazdovanje šumama i lovišti

Izvor: Profimedia

Predmet ove Odluke je davanje šuma u državnoj svojini putem Javnog poziva, u područnim jedinicama Pljevlja, Rožaje, Berane, Žabljak, Kolašin, Plužine, Bijelo Polje, Andrijevica, Podgorica, Danilovgrad, Nikšić, Plav, Šavnik i Petnjica, po gazdinskim jedinicama i odjeljenjima u skladu sa planskim aktima, u količinama i po početnim cijenama kako je navedeno Odlukom.

Osnov za utvrđivanje početne cijene drveta čine kvalitet doznačene bruto drvne zapremine, otvorenost šumskih puteva, dužina transportnih distanci i drugi parametri definisani Zakonom o šumama. Obzirom da je predmetna Odluka objavljena u Službenom listu Crne Gore, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima sa posebnim zadovoljstvom obavještava javnost da su se stekli svi neophodni uslovi da u što kraćem roku raspišemo Javni poziv za davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju u postupku javnog nadmetanja. Planirano je da očekivani minimalni prihodi po ovom osnovu iznose 9.870.299,50 eura.

U narednim danima aktivno će se pristupiti aktivnostima na raspisivanju Javnog poziva, o čemu će javnost i svi zainteresovani korisnici biti blagovremeno obavješteni. Odluku o davanju šuma u državnoj svojini na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju svi zainteresovani mogu preuzeti na sajtu Uprave za gazdovanje šumama i lovištima na adresi www.upravazasume.me .