Društvo

VOJINOVIĆ: SMIJENJENA ČETIRI DIREKTORA ŠKOLA ZBOG TOGA ŠTO NISU IZVRŠAVALI RADNE ZADATKE!

Autor Anđela Pešić Izvor Pobjeda

Ministar prosvjete Miomir Vojinović smijenio je tri direktora osnovnih škola i jednog srednje škole zbog toga što nijesu izvršavali radne zadatke ili nijesu imali adekvatno obrazovanje za te pozicije.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Vojinović je kazao Pobjedi da je na početku svog mandata obećao da će ažurno pratiti rad direktora obrazovno-vaspitnih ustanova i savjesno donositi odluke na osnovu njihovog rada.

“Smijenjena su tri direktora osnovnih škola i jedan direktor srednje škole”, rekao je on.

Razriješena je direktorica Srednje mješovite škole u Andrijevici, u skladu sa zakonom.

Objašnjava da su se stekli uslovi za razrješenje u skladu sa Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju zbog neizvršavanja radnih zadataka. U JU OŠ Braća Ribar, u Zatonu, direktor je smijenjen zbog neispunjavanja uslova u pogledu nivoa kvalifikacija. Zbog neispunjavanja radnih obaveza, smijenjena je direktorica JU OŠ Vuk Karadžić u Beranama.

Direktorica JU OŠ Drago Milović smijenjena je jer nije ispunjavala formalno-pravne uslove navedene u konkursu za izbor direktora.

Bivša ministarka Vesna Bratić pretprošle godine smijenila je direktore škola i postavila nove. Oko 150 direktora podnijelo je tužbu zato što smatraju da su razriješeni nezakonito. Trenutno se vodi 140 sudskih postupaka. Donešeno je više od 60 prvostepenih presuda u korist razriješenih direktora i deset je pravosnažnih, izvršnih presuda.

Dokazali su na sudu da su mimo zakona ostali bez funkcije i srušili tvrdnje Ministarstva da su krivi zato što nijesu formirali školske odbore. Sudovi su potvrdili da direktori nijesu mogli da ih formiraju, jer je upravo Ministarstvo opstruiralo taj proces – nijesu predlagali svoje članove iako su direktori tražili da se to učini.

Krivične prijave protiv Bratić zbog zloupotrebe položaja prilikom smjena direktora Specijalnom državnom tužilaštvu podnijeli su advokat Mihailo Volkov i nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje. One su objedinjene.