Društvo

VESNA BRATIĆ ĆE MORATI NA SASLUŠANJE

Autor Mia Radulović Izvor Vijesti

Specijalno policijsko odjeljenje traži dokumentaciju i u svojstvu građana poziva na razgovor bivšu ministarku i članove njenog kabineta.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević i Teodora Orlandić

Akcija istražitelja počela nakon krivične prijave Centra za građansko obrazovanje, a poslije duplo negativnog nalaza državnih revizora, kako prenose Vijesti. 

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zatražilo je od Specijalnog policijskog odjeljenja izuzimanje finansijske i druge dokumentacije, ali i izjava u svojstvu građana bivše ministarke Vesne Bratić i njenih saradnika, u vezi sa duplim negativnim mišljenjem Državne revizorske institucije na poslovanje i upravljanje državnim novcem u bivšem Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS).

Specijalno državno tužilaštvo, po prijavi nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje, istražuje da li je i ko je odgovoran za moguća brojna kršenja zakona i procedura u upravljanju budžetom od 219.193.714,26 eura u bivšem MPNKS, kojim je rukovodila Bratićeva.

Uz prijavu, CGO je dostavio i izvještaj DRI za 2021, a u kojem su, kako navode iz te NVO, izlistane utvrđene nezakonitosti i kršenja propisa, a što, ocjenjuju u toj NVO, ukazuje na štetu po budžet Crne Gore i moguću zloupotrebu službenog položaja radi partikularnih interesa.

”Zatraženo je i prikupljanje obavještenja u svojstvu građana od ranije ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, kao i od drugih rukovodećih lica navedenog ministarstva u 2022. godini, i to svih državnih sekretara i generalnih direktora svih direktorata, a po potrebi i drugih lica, na sve okolnosti u vezi sa sadržinom dostavljenog izvještaja DRI”, odgovorili su iz Specijalnog tužilaštva Centru za građansko obrazovanje, pišu Vijesti.

Vrhovna državna revizija je sredinom septembra objavila izvještaj, prema kome su identifikovane brojne nepravilnosti, a revizori su pored duplog negativnog mišljenja, dali 22 preporuke i to četiri na finansijsko izvještavanje i 18 na pravilnost poslovanja pravnim sljedbenicima ranijeg ministarstva - Ministarstvu prosvjete, Ministarstvu kulture i medija, Ministarstvu sporta i mladih i Ministarstvu nauke i tehnološkog razvoja.

CGO je 23. septembra uputio SDT krivičnu prijavu protiv NN lica koja su radila u MPNKS u 2021. godini, za koje, kako navode, prema izvještaju DRI, postoje indicije da su odgovorni za brojna kršenja zakona i procedura u upravljanju budžetom od 219.193.714,26 eura.

Početkom oktobra, CGO je uputio i urgenciju glavnom specijalnom državnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

”Notirali smo u proteklom periodu Vašu ažurnost povodom pojedinih slučajeva koji su pokretani samo na osnovu medijskih tekstova, i to u nekim slučajevima čak samo dan nakon objave takvih tekstova u pojedinim medijima. Vjerujemo da vam je, tim prije, izvještaj institucije države Crne Gore, odnosno izvještaj Državne revizorske institucije, instruktivan kao i činjenica da državni revizori imaju dokumentaciju, svjedočanstva i ekspertizu kojima mogu navedene nalaze u izvještaju produbiti”, stoji u urgenciji.

Poručili su i da vjeruju u Novovićevo neselektivno postupanje, “posebno kad je riječ o eventualnom procesuiranju lica različitog političkog profila, može osnažiti instituciju tužilaštva isto kao što je selektivno postupanje može diskreditovati u očima zainteresovane domaće i međunarodne javnosti”.

Vrhovna državna revizija utvrdila je da je MPNKS prekršilo pravilnik o načinu sačinjavanja i podnošenja finansijskih izvještaja budžeta, državnih fondova i lokalnih samouprava jer je prikazalo i svoje i prihode i izdatke javnih ustanova.

U izvještaju je pogrešno prikazana isplata javnim ustanovama od 7,6 miliona eura, pa je prezentovana kao plaćanje usluga, a ne kao transfer institucijama, kako je moralo biti.

Pogrešno je, ocijenili su revizori, umjesto kao sopstveni, prikazan kao namjenski, prihod od 1,67 miliona eura od djelatnosti i usluga javnih ustanova iz ove oblasti. U izvještaju nije prikazano 1,34 miliona eura koje se odnose na objedinjavanje javnih nabavki koje je Uprava za katastar i državnu imovinu realizovala za potrebe MPNKS-a.

”Revizijom je utvrđeno da kod više od 50 odsto zaposlenih, obuhvaćenim uzorkom, podaci o dužini radnog staža iz rješenja o zaradama na osnovu kojih je obračunato uvećanje zarada po osnovu minulog rada, ne odgovara podacima o dužini staža iz radne knjižice”, stoji u izvještaju.

Revizori su utvrdili da u ugovorima o dopunskom radu koje je MPNKS zaključivalo “nijesu navedeni način obavljanja posla i podaci o radnom vremenu, što nije u skladu sa Zakonom o radu”.

”Uvidom u ugovore o pružanju konsultantskih usluga, konstatovano je da se na osnovu sadržine zaključenih ugovora ne može utvrditi o kojoj je vrsti ugovora riječ, jer isti sadrže pojedine elemente ugovora o privremenim i povremenim poslovima i pojedine elemente ugovora o djelu. Ugovori o pružanju konsultantskih usluga i ugovori o djelu zaključivani su za poslove iz redovnih nadležnosti i poslove za koje su sistematizovana radna mjesta”, ističe DRI i dodaje da “u dokumentaciji nije bilo priloženih izvještaja o korišćenju usluga ili drugih dokaza o rezultatima rada ugovorom angažovanih osoba”.

DRI je konstatovala i da, prilikom korišćenja službenog vozila, nijesu izdavani putni i nalozi za kontrolu, što nije u skladu sa Uredbom o uslovima i načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore, kako prenose Vijesti.

”...Iz kog razloga se ne može potvrditi da li je sprovođena kontrola potrošnje goriva”, naglašeno je u izvještaju DRI.

MPNKS, navodi DRI, ni pojedine javne nabavke nije sprovelo u skladu sa propisima.

”Revizijom je utvrđeno da javne ustanove obaveze po osnovu dugovanja za utrošenu električnu energiju ne izmiruju redovno (nekada se kasni sa plaćanjem i po više mjeseci) što se ogleda u često značajnim iznosima prethodnog duga...”, navodi se u izvještaju DRI.