Društvo

"ZEMLJA DIVLJE MAJČINE DUŠICE I MEDA" CRNA GORA na naslovnici magazina "Food and Travel"

Autor Gordana Bojanić

Crna Gora se našla na naslovnici prestižnog britanskog magazina Food and Travel koji je objavio članak na 11 strana o našoj državi kao gastronomskoj turističkoj destinaciji, sa širokim spektrom jedinstvenih ukusa za svačija nepca.

Izvor: MONDO/Mihaela Šljukić Bandović

Iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) su kazali da je afirmativni članak “Zemlja divlje majčine dušice i meda” rezultat studijske posjete novinarke Marine Spironetti, koja je tokom aprila ove godine u organizaciji NTO boravila na primorju Crne Gore.

“Bogatstvo ribe iz mora i jezera, mediteranski pejzaž prošaran stablima maslina starim nekoliko vjekova, divljim biljem, vinovom lozom i manje poznato, ali raznovrsno nasljeđe hrane omogućavaju maloj, suncem obasjanoj Crnoj Gori da nadmaši kulinarska očekivanja”, kazala je, između ostalog, Spironetti u članku.

Ona je istakla da se ukusi crnogorske primorske hrane nalaze širom Mediterana a takođe je pohvalila cnogorska vina, kao i veliki podgorički vinograd na Ćemovskom polju.

“Ništa manje ravnodušnom je nijesu ostavile i male porodične vinarije, među kojima je Garnet u selu Godinje, u okviru Nacionalnog parka Skadarsko jezero”, kazali su iz NTO.

Kako su dodali, ona je bila očarana i “vrtoglavom ljepotom Bokokotorskog zaliva”, i navela da su njegovi dobro očuvani istorijski gradovi nezaobilazne lokacije prilikom posjete crnogorskom primorju.

Čitaocima je preporučila da nakon obilaska uživaju u domaćim delicijama odmah kod glavne kotorske kapije, gdje se farmeri i proizvođači spuštaju sa brda iznad grada da prodaju svoje lokalne proizvode.

“Tokom posjete Crnoj Gori, Spironetti je imala priliku da obiđe prirodne ljepote na primorju i Podgorici, te da se kroz obilazak restorana i degustaciju domaćih proizvoda upozna sa gastronomskom ponudom destinacije za koju kaže da nosi uticaj svih onih koji su ovdje kročili kroz vjekove, od Rimljana do Mlečana, Osmanlija i Austrougara”, rekli su iz NTO-a.

Oni su naveli da je Food and Travel vodeći gastronomski magazin u Velikoj Britaniji, sa iskustvom od 25 godina, koji je posvećen čitaocima koji vole lukuz, putovanja, hranu i vina.

“S obzirom na značajan broj čitalaca, naslovnicu julskog izdanja sa fotografijom Crne Gore i 11 strana posvećenih destinaciji, objava u ovom prestižnom listu imaće jak pozitivan efekat na promociju naše zemlje u Velikoj Britaniji”, ocjenjuje se u saopštenju.

Tagovi