Društvo

INCIDENT U CETINJSKOM MANASTIRU, OGLASILA SE MITROPOLIJA: DOGAĐAJ JE BIO UNAPRIJED IZREŽIRAN!

Autor Jovana Raičević

"Cetinjski manastir je u prošlosti bio skrnavljen i rušen od mnogobrojnih osvajača Crne Gore, a danas je, nažalost, još jednom doživio da se nered i mržnja u njemu širi od strane onih koji se lažno kunu u njegovu svetinju."

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

"Grupica okupljena radi provociranja i stvaranja nemira, danas je u Cetinjskom manastiru došla pred kivot Svetog Petra Cetinjskog i tamo širila mržnju i nenavist među građanima Crne Gore, na šta je manastirska obitelj bila dužna da reaguje", piše u saopštenju Mitropolije crnogorsko primorske povodom današnjeg događaja u ovom manastiru.

Nakon danas održanog protesta protiv potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC, došlo je do incidenta u manastiru kada je građanska aktivistkinja prišla da se pokloni moštima Svetog Petra Cetinjskog.

Dodaju da je događaj je, po svemu sudeći, bio izrežiran jer su ga, "očigledno unaprijed obaviješteni, snimali pojedini mediji, što ukazuje na, kako tvrde, prethodnu pripremu i fabrikovanje, odnosno, sceniranje incidenta, jer je neobjašnjivo zašto bi neko poveo sa sobom više medija da prate njegovu posjetu, odnosno poklonjenje svetitelju, ukoliko već unaprijed nije znao da će se desiti incident koji će biti interesantan za medije i za jedan dio jednomišljene javnosti".

“Nakon što im je, kao i obično, mirno i bez ikakvih problema, kao i svima koji dolaze u manastir, omogućen pristup ćivotu Svetoga Petra, pojedinci iz ove grupe su počeli sa glasnim, prizemnim i besmislenim uvredama na račun manastirske bratije. Stati pred ćivot Svetoga Petra, pomiritelja i izmiritelja Crne Gore, a pljuvati po drugima iz svojih ideološko- političkih razloga na vjerskoj i nacionalnoj osnovi predstavlja nešto što ne smije i neće biti dopušteno u Cetinjskom manastiru. U Cetinjski manastir se dolazi da se primi blagoslov i da se Bogu pomoli, a ne da se svađa sa monasima i da se pred ćivotom Svetoga Petra izvode privatni performansi i stvara nered i, po kazivanju učesnika incidenta, organizuju protesti. Pri čemu ukazujemo i prestupnicima i cijeloj javnosti da se protest može održavati na javnom mjestu po prethodnoj prijavi i odobrenju, a da protesti u vjerskim objektima nisu prepoznati niti dozvoljeni važećim propisima”, kazali su  iz MCP.

Naglašavaju da takav primitivizam ne bi bio dozvoljen nigdje u civilizovanom svijetu, pa ne treba da bude ni u našoj Crnoj Gori.

“Ponovo naglašavamo da je pristup Cetinjskom manastiru i ćivotu Svetog Petra svakome građaninu u vrijeme predviđeno za takve posjete i prema pravilima kućnoga reda. Ponašanje koje predstavlja širenje vjerske ili
nacionalne mržnje i netrpeljivosti ne može biti dozvoljeno pripadnicima bilo koje vjerosispobijesti i takvi slučajevi će biti prijavljeni nadležnim državnim organima”, zaključuju u saopštenju.