Društvo

ĆALOVIĆ-MARKOVIĆ: ZAPLJENA CIGARETA VRIJEDNIH VIŠE MILIONA EURA NIJE GARANCIJA DA ĆE ŠVERC BTI ZAUSTAVLJEN

Autor Jovana Raičević Izvor RTCG

Zapljena oko 145.000 paketa cigareta, vrijednih desetine miliona eura ne predstavlja garanciju da će šverc biti zaustavljen, naveli su u MANS-u, prenosi RTCG.

Izvor: Vlada Crne Gore/Printscreen

Iz MANS-a napominju da bi pitanjem šverca cigareta, ali i druge robe trebalo da se bavi Anketni odbor.

“Sve reforme za Luku Bar, pogotovo Slobodnu zonu, ne samo da imaju efekat na šverc cigareta već i na sprečavanje šverca narkotika, prvenstveno kokaina i to u prekookeanskoj saradnji kriminalnih grupa, i zato je utoliko prioritet i zaista mislim da je vrijeme za Anketni odbor”, istakla je Vanja Ćalović - Marković, izvršna direktorka MANS-a za RTCG.

Lider PzP Nebojša Medojević tvrdi da nema govora o tome da zaplijenjene cigarete mogu biti prodate, objašnjavajući zašto.

“Svaka cigareta da bi se prodavala u nekoj državi mora od te države da dobije licencu. Zaplijenjene cigarete nemaju licencu i nemate kome da ih prodate, neće niko da ih kupi. Trebalo je sačekati da roba krene iz magacina da se uhapse vozači i kad zaplijenite te cigrate na putu recimo u Podgorici ili negdje, onda imate pravni osnov da zaplijenite svu robu iz tog magacina”, rekao je Medojević.

No, za pokretanje ključnih procesa u državi, volje nema, smatra Medojević.

Glavni specijalni tužilac, kaže, nema političku snagu i poziva ga da kada je u pitanju, kako navodi, duvanski kartel uspostavi saradnju s Italijom. Jer zbog, zaključuje Medojević, organizovanog kriminala i korupcije Crna Gora nikada neće biti članica Evropske unije. Zato se sve više govori o otvorenom balkanu, kao, alternativi.