Društvo

JOANIKIJE: ISTORIJA JE ZAOBIŠLA ŽRTVE BOMBARDOVANJA U PODGORICI, CRKVA PAMTI I ISTIČE SVE NEVINE ŽRTVE

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Mitropolit Joanikije prisustvovao si sinoć na akademiji "Golgota i Vaskrs Podgorice” u kripti Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, prenosi Dan.

Izvor: MONDO/Andrijana Delibašić

Akademija je dio u nizu svečanosti u okviru dana Svetog apostola i jevanđeliste Marka - zaštitnika Podgorice koji se proslavlja danas.

Mitropolit je blagoslovio Akademiju, nakon čega se u svom pozdravnom slovu dotakao lika i djela Svetog apostola i jevanđeliste Marka, kao primjera života koji svjedoči vjerno Hristovo Vaskrsenje, pomenuvši pritom i drevni manastir posvećen njemu koji se nalazi u Podgorici a koji se tradicionalno posjećuje tokom Markovdanske litije:

"Sjećamo se i jedne od drevnih svetinja na području Podgorice – Manastira Svetog apostola i jevanđeliste Marka čije temelje svake godine povodom ovog praznika na Markovdanskoj litiji posjećujemo i svečano proslavljamo ovaj veliki i znameniti praznik, proslavnjajući Svetog Marka kao zaštitnika Podgorice", rekao je Joanikije.

Mitropolit je podsjetio da je Markovdansko slavlje dan kada se sjećamo velikih i slavnih predaka, ličnosti, a naročito onih koji su postradali za vjeru i otačastvo, naglasivši da je Podgorica grad koji je svojim stradanjem na neki način obilježio cijeli 20. vijek.

"Markovdansko slavlje je trenutak i takav dan kada trebamo da se sjetimo svih naših velikih predaka, ktitora, velikih ličnosti, ali i žrtava, naročito onih koji su postradali za vjeru i otačastvo. Ako ima grada koji je stradalni grad u 20. vijeku to je Podgorica. Bombardovana je u dva navrata. U Prvom svjetskom ratu, dok je u Drugom svjetskom ratu bombardovana od strane nacista i saveznika gdje je postradao najveći broj građana Podgorice i pravoslavnih vjernika", rekao je Mitropolit Joanikije.

On je napomenuo manjkavosti zvanične istorije i određenih krugova koji diktiraju ono što se vremenom pokazalo kao ignorantan stav prema žrtvama bombardovanja, akcentujući da uprkos tome, crkva nikada ne zaboravlja, piše Dan.

"Ova stradanja je zvanična istorija zaobišla i te žrtve su zaobiđene, međutim, Crkva pamti i ističe sve nevine žrtve i Crkva ih nikada nije zaboravila", kazao je Joanikije.

Mitropolit je pozvao sav vjerni i blagočestivi narod da učestvuju u proslavi Markovdana i slave glavnog grada Crne Gore, tako što će u što većem broju doći danas na litiju.

"Mi ćemo ako Bog da Svetom Litirgijom u Hramu Svetoga Đorđa pod Goricom na saborni način proslaviti ovaj praznik. A u poslijepodnevnim časovima svenarodnom litijom primijećemo slavu ovog praznika kroz grad Podgoricu i zato očekujem od svih vas i od svih onih koji budu mogli da uzmu učešća u ovoj velikoj svenarodnoj svečanosti koja nas uvodi u proslavu Svetoga Vasilija Ostroškog, kada nam u posjetu dolazi Patrijarh srpski g. Porfirije. On će u Ostrogu služiti Patrijarašku Liturgiju, a onda ćemo svi zajedno na Svetovasilijevsku Litiju u gradu Nikšiću", kazao je mitropoli Joanikije.