Društvo

KCCG: BIĆE IZGRAĐENE TRI NOVE KLINIKE, PRVI PUT OD 1974. GODINE! OVO JE INVESTICIJA VRIJEDNA 30 MILIONA EURA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Prvi put od otvaranja Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) 1974. godine, biće izgrađene tri nove klinike ukupne vrijednosti oko 30 miliona eura, saopšteno je iz KCCG-a.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Iz te zdravstvene ustanove objasnili su da je u toku tender za izgradnju nove Klinike za adultnu i dječiju psihijatriju, a da se naredna dva mjeseca očekuju i tenderi za izgradnju klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju.

Iz KCCG-a su naveli su da je u najizazovnijem zdravstvenom, samim tim i finansijskom trenutku za Crnu Goru, KCCG dokazao da je kičma zdravstvenog sistema.

"Osim toga što je, prvi put od otvaranja KCCG, u toku tender za izgradnju nove Klinike za adultnu i dječiju psihijatriju, tokom naredna dva mjeseca očekujemo i tendere za izgradnju Klinke za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju", navodi kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će to biti od istorijskog značaja ne samo za Podgoricu, već za cijelu Crnu Goru.

Iz KCCG-a su rekli su da su prošle i u prva dva mjeseca ove godine, u rekonstrukciju i nabavku opreme, iz svojih sredstava i donacija, uložili oko 3,7 miliona eura.

"Od toga, izuzetno smo ponosni što smo odgovornim odnosom prema novcu svih građana, u nabavku opreme uspjeli da uložimo skoro dva miliona i sedamsto hiljada eura što je impozantna cifra i za rad u redovnim okolnostima", kazali su iz KCCG-a.

Oni su istakli da će najvrednija investicija biti nova angio sala i CT koji koštaju 1,2 miliona eura.

Iz KCCG su naveli da su u rekonstrukcije, u posljednjih godinu, pažljivo štedeći svaki cent, uložili blizu milion eura.

Kako su rekli prvi put od otvaranja KCCG-a, biće renoviran Centar za fizikalnu medicinu, a privodi se kraju rekonstrukciju Odjeljenja za Plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju koja bi trebalo da bude otvorena u narednih mjesec.

"To je takođe da se prvi put, od otvaranja Kliničkog centra ovo odjeljenje, renovira. Još jedna jedinica koja će prvi put biti obnovljena u posljednjih 48 godina je i Centar za pripremu i distribuciju hrane", navodi se u saopštenju.

Ističe se i da smo više od po 100 hiljada eura izdvojili za nov operacioni sto za potrebe Ortopedije kao i za nabavku Full HD video sistema sa setom instrumenata za endoskopsku hirurgiju kičme.

"Oko 115 hiljada eura uložili smo u medicinsku opremu za potrebe Centra za kardiohirurgiju, Centra za patologiju i Centra za medicinsku genetiku i imunologiju", navode iz KCCG-a.

Oni su kazali da je obnovljen i operacioni blok IBD-a, ambulanta za oftalmologiju IBD-a i obezbijeđeni svi aparate neophodni za normalno funkcionisanje dječije oftalmološke ambulante.

"Rekonstruisali smo i staru medicinsku školu koja je bila od značajne pomoći tokom najjačeg udara koronavirusa. Zahvaljujući ovom potezu, rasteretili smo kompletnu bolnicu što nam je omogućilo da sve vrijeme radimo sa apsolutno svim pacijentima", ističu iz KCCG-a.

Prema njihovim riječima, redovnom radu u vanrednim okolnostima pogodovalo je i to što je čak utrostručen kiseonički kapacitet KCCG.

Iz KCCG-a su naveli da je otvorena PCR laboratoriju koja sada ima čak četiri PCR aparata koji će, nakon prestanka COVID-a, biti upotrijebljeni za nova genetska ispitivanja koja su se do sada radila u inostranstvu.

"Ne manje važno, prvi put smo rekonstruisali fasade i krovove na dijelu postojećih objekata. Uštedu za ovoliki obim rekonstrukcija ostvarili smo tako što je naša tehnička služba značajno učestvovala u renoviranju svih ovih objekata. Do sada to nije bio slučaj", rekli su iz KCCG-a.

Prema njihovim riječima, renoviran je CKLD vrijedan preko tri i po miliona EUR.

Iz KCCG-a su podsjetili da je u maju prošle godine otvoren renovirani Centar za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku, koji za pacijente znači da su hitni nalazi gotovi za manje od sat.

"Laboratoriju vrijednu tri i po miliona eura dobili smo inicijalnim ulogom od oko pet hiljada eura i rekonstrukcijom koja je koštala oko 300 hiljada eura", kazali su iz KCCG-a.

Oni su napomenuli da KCCG planski ide ozelenjavanju površina oko bolnice koje će, uz regulaciju saobraćaja, u narednih godinu drastično izmijeniti spoljašnji i okolni vizuelni identitet bolnice.

"Jasno je da nove ili obnovljene klinike kao i novi aparati dobijaju smisao tek kada znamo ko u njima i sa njima radi. Zato naglašavamo i jedan od naših najvećih uspjeha u posljednjih 14 mjeseci: timu ljekara KCCG-a pridružilo čak 11 uglednih, iskusnih doktora", istakli su iz KCCG-a

Kako su objasnili to su ljekari koji su prešli u KCCG iz drugih javnih ili privatnih zdravstvenih ustanova iz Crne Gore i Srbije.

"Uz to, jedan od odlučujućih faktora u narednom periodu za povratak stručnjaka javnom zdravstvu, biće i činjenica da se Ministarstvo zdravlja Crne Gore, samo za godinu rada, izborilo za istorijsko povećanje plata ljekarima za oko trećinu", navode iz KCCG-a.

U toj zdravstvenoj ustanovi vjeruju da će taj strateški potez biti dodatni motivacioni faktor u konekstu jačanja javnog zdravstvenog sistema.

Iz KCCG-a su dodali da su raspisali i rekordan broj specijalizacija.

"Društveno odgovorni pojedinci i kompanije bili su na visini zadatka i 2021. godine. Zahvaljujući njima, KCCG je za godinu dobio, u opremi, materijalu ili građevinskim radovima, blizu milion i dvjesto hiljada eura", naveli su iz KCCG-a.

Tagovi