Društvo

REALIZOVANA PRVA AKCIJA SADNJE U OKVIRU PROJEKTA URBANE BAŠTE

Autor Jovana Raičević

Zaposleni u Glavnom gradu danas su, u saradnji sa NVO Paradigma i brojnim volonterima, bili dio prve akcije sadnje u okviru projekata Urbane bašte.

Izvor: PG biro

Osim toga, Glavni grad je u cilju pružanja podrške ovoj akciji, a shodno potpisanom sporazumu o saradnji sa NVO Paradigma, obezbijedio sadnice i alat za sadnju. Lješnik, japanska jabuka, kupina, šipak, malina, maslina, iglice, ruzmarin, samo su neke od sadnica koje od danas krase urbanu baštu, saopšteno je iz Glavnog grada,

Napiminjemo, radovi na formiranju urbane bašte su u toku, a ovo je samo prva u nizu planiranih akcija. Trenitno se izvode zemljani radovi u dijelu ravnanja terena i uklanjanja zemlje sa trase staza za šetnju. Pararleno s tim, u toku su radovi na iskopu bunara i postavljanju česmi za navodnjavanje, a ubrzo će biti postavljana i zaštitna ograda i rasvjeta. Pomenute radove izvode gradska preduzeća Vodovod i kanalizacija doo, Agencija za stanovanje doo i Komunalne usluge doo Podgorica. Prvobitno su kolege iz preduzeća Zelenilo doo očistili teren od zaraslog šiblja, izvršili uklanjanje osušenih i nezdravih djelova visokih stabala. Nakon završetka zemljanih radova, planirano je formiranje šetnih staza.

Podsjećamo, shodno pomenutom sporazumu potpisanom u decembru, Glavni grad zajedno sa partnerima iz NVO Paradigma realizuje značajan projekat koji predstavlja nešto potpuno novo za Podgoricu. Projekat ima za cilj formiranje prve urbane bašte, na prostoru od preko 10 000 m² u jednom dijelu Tološke šume. Riječ je o novoj zelenoj oazi koja će u jednom dijelu služiti za proizvodnju voća i povrća, u skladu sa najsavremenijim metodama, a proizvodi će biti distribuirani našim sugrađanima kojima je to najpotrebnije.