Društvo

IJZ: NEMA USLOVA ZA DODATNO POPUŠTANJE MJERA

Autor Gordana Bojanić

Uslovi za dodatno popuštanje mjera u borbi protiv novog korona virusa u Crnoj Gori se još uvijek nijesu stekli, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Izvor: MONDO

Aktuelne mjere su, podsjećaju, na snazi do 18. februara.

"Više puta smo naglasili da, ukoliko epidemiološka situacija bude dodatno povoljnija, može se desi da mjere budu dodatno liberalizovane i prije ovoga roka. Ukoliko uslovi budu ispunjeni i prije 18. februara, blagovremeno ćemo o tome, kao i uvjek, informisati javnost", navode iz IJZ.

Dodaju da je, nakon porasta broja novooboljelihkrajem prošle godine, kao i u prvoj sedmici januara ove godine, uslijedio pad u broju novoregistrovanih slučajeva u posljednje četiri sedmice, tako da je broj novooboljelih u posljednje dvije sedmice manji za oko 50% u odnosu na predhodne dvije nedjelje.

"Bez obzira na ovaj podatak dnevni nivo obolijevanja je i dalje visok tako da opuštanja ne treba da bude", naglašavaju iz IJZ.

Još jednom apeluju na građane da se vakcinišu ukoliko to nijesu učinili, ili ako im je prošlo 5 mjeseci od posljednje doze vakcine prime i treću buster dozu.