Društvo

PROSVJETARI NEZADOVOLJNI PROGRAMOM "EVROPA SAD": NASTAVNIKU 28 EURA VIŠE NEGO HIGIJENIČARKI!

Autor Gordana Bojanić Izvor Dan

Dio nastavnika koji su tek započeli svoj radni angažman u školama primaće samo 28 eura više od higijeničarke, čija je minimalna plata 450 eura po programu "Evropa sad", tvrde zaposleni u razgovoru za "Dan".

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Nastavnici ističu da je raspon zarada u prosvjeti narušen i da će prosvjetari koji rade u osnovnim i srednjim školama imati manje plate od kolega na fakultetima. Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa platama nastavnika koji odnedavno rade u školama.

Iz Sindikata prosvjete "Danu" su saopštili da će prema obračunskim listama plate nastavnicima i profesorima biti uvećane od 120 do 130 eura. Programom "Evropa sad" ukinuti su doprinosi za zdravstvo i na osnovu toga je najavljeno povećanje svim radnicima za 17,5 odsto.

Nastavnik istorije i geografije Slobodan Savović ističe za "Dan" da se, na žalost, pokazalo se da je mnogo hvaljeni projekat "Evropa sad" potez koji nije dovoljno dobro promišljen u praksi i da njegovi kreatori nijesu vodili računa o rasponu zarada u obrazovanju.

"Da li je to izraz neznanja ili političkog populizma, tek imamo situaciju da će februarske zarade donijeti platnu listu profesora početnika veću za cijelih 28 eura od najniže zarade koleginica higijeničarki. Raspon ostalih zarada je narušen i sada je po novom vjerovatno negde oko 1:2 ili malo više! U obrazovnom sistemu imamo preko pet nivoa kvalifikacija koji imaju svoje platne koeficijente. Teška je godina pred nama. Skeptik sam u pogledu pregovora sa ovako politizovanim i populističkim ministarstvima da se mogu povećati koeficijenti u prosvjeti. BudŽet je usvojen i njime su gospoda eksperti zakucali prosvjetne radnike za dno Blažovog mosta", ističe Savović.

On navodi da imaju problem i sa izmjenama Zakona o gimnaziji i stručnim školma, koji su proizveli smanjenje norme časova.

"Populizam i idiotokratija su prisutni i u slučaju kada su usvajani amandmani o smanjenju norme u srednjim školama. Na brzinu donijeti amandmani smanjuju norme usred školske godine što je nedopustivo. Vaspitno-obrazovni proces u srednjim školama je doveden u pitanje jer sad ne znamo koji će nastavnici predavati u kojim odjeljenjima jer im se smanjuje norma. Ko će predavati prirodne nauke za koje i dosad nije bilo dovoljno kadrova.Tek sada će biti viškova. Plus svega, prisutno je nesnalaženje među novim direktorima sa pojmom teoretska i praktična nastava? Da li je istorija teoretska nastava sa praktičnim posledicama za ovo nesrećno društvo. Na kraju ćemo posegnuti za UDG i drugim privatnim fakultetima dako nam oni "ištancuju" dovoljno kadrova", poručuje Savović.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je za "Dan" da su napravljene prve obračunske liste i da će im plate biti uvećane za oko 22 odsto. On ističe da je moguće da ukoliko se bude računao minuli staž, higijeničarki bude veća plata nego nastavniku početniku.

– Prema obračunama, plate će biti veće za oko 120 eura. Smatramo da je to nedovoljno, tražićemo razgovore sa ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem, Imamo tešku situciju u državi, ali očekujemo da ćemo uspjeti da kroz granski ugovor povećamo plate svima u prosvjeti – poručuje Božović.