Društvo

CGO: IJZ I MZ DA DAJU RAZLOGE ZA SMJENU POPOVIĆ SAMARDŽIĆ

Autor Milena Mijušković Izvor RTCG

NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO) traži od Ministarstva zdravlja (MZ) i Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) da objave sve razloge smjene dr Milene Popović Samardžić sa načelničke pozicije uz validne dokaze.

Izvor: MONDO

"Ovo je važno jer je Popović Samardžić javno opomenula da će te 'polumjere' biti neučinkovite čemu danas svjedočimo kada Crne Gora obara rekorde u broju inficiranih", navodi se u saopštenju.

CGO poziva i Ljekarsku komoru CG da se oglasi ovim povodom, a kako bi, kako su kazali, javnost znala je li im struka ispred politike, prenosi RTCG.

"Popović Samardžić nije bila miljenica prethodnih vlasti upravo zbog beskompromisnog ukazivanja na probleme u zdravstvenom sistemu. Zbog tih svojih pregnuća je 2019. godine dobila nagradu #CGO i Festivala #UBRZAJ za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma", kazali su iz CGO.

Iz te NVO dodaju da nema kvalitativne promjene dok bilo ko u sistemu misli da je nepogrješiv i ograničava javni i stručni diskurs.

"Cenzurisanje zdravstvenih radnika, kao i svih slobodnomislećih ljudi, podjednako je opasno za demokratsko društvo, koliko i aktuelni virus za javno zdravlje", zaključuje se u saopštenju.