Društvo

VUKOVIĆ: "ISPRAVLJAO SAM GREŠKE PRETHODNIKA"

Autor Mia Stanković Izvor RTCG

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kaže da je tokom mandata ispravljao određene greške prethodnika i činio sve da kreira što humaniji ambijent za život građana.

Izvor: PG biro

On je u intervjuu za “Vijesti” istakao da je trajno rješenje saobraćajnih gužvi manji broj automobila, a veći parking mjesta. Vuković najavljuje da će Glavni grad preuzeti, preko postojećeg preduzeća, dio gradskog prevoza, ali i uspostaviti tzv. brze linije prema udaljenijim naseljima, prenosi RTCG.

Komentarišući to što su se pojedini izvođači radova pokazali kao nepouzdani partneri u Podgorici, kazao je da je “u pitanju posljedica jednog od mnogih nesavršenih zakonskih rješenja u pravnom životu Crne Gore”.

Tokom protekle dvije decenije, smatra on, Podgorica je dobila obrise modernog evropskog grada.

“Istovremeno, usljed postojanja brojnih socio-ekonomskih izazova, koje je donijela pandemija koronovirusa, u prethodnom periodu bilo je važno održati finansijsku stabilnost i obezbijediti uslove za dalji intenzivan razvoj Podgorice. U tome smo i uspjeli, pa smo prošle godine zabilježili rekordnu realizaciju budžeta od 105 odsto, odnosno 94 miliona eura”, kazao je Vuković.

Dodao je da će uprkos opstrukcijama Vlade Crne Gore, i ovu godinu , po svoj prilici, završiti s odličnim finansijskim rezultatom, ističe RTCG.

Tvrdi da se svi projekti Glavnog grada, pa i biciklističke staze, realizuju u skladu sa preporukama struke, na način kako se to radi u drugim evropskim i svjetskim centrima.

“Kreiranjem biciklističkih koridora suzbijeno je nepropisno parkiranje, trotoarske površine su oslobođene za pješake, osobe sa invaliditetom i roditelje/staratelje sa dječjim kolicima. Sva zvanična istraživanja pokazala su da je značajno veći procenat zadovoljnih korisnika, kao i to da broj motornih vozila na saobraćajnicama nema veze sa izgradnjom biciklističke infrastrukture”, kazao je on.

Motivisanjem građana da koriste alternativne vidove saobraćaja nastoje doprinijeti očuvanju životne sredine i afirmaciji zdravih stilova života, navodi RTCG,

“Imajući to u vidu, pa i po cijenu eventualnog gubitka nekih političkih poena, nastavićemo da promovišemo biciklizam”, kazao je on.

rajno rješenje zagušenja i gužvi u saobraćaju podrazumijeva smanjenje broja motornih vozila, što je moguće jedino kroz promociju alternativnih vidova transporta i unapređenje stanja javnog prevoza, smatra on.

“Imam na umu izmjenu režima saobraćaja (pretvaranje dvosmjernih u jednosmjerne ulice) u različitim djelovima Podgorice i formiranje novih parking prostora gdje god je to, u skladu s pravilima saobraćajne struke, moguće. Na taj način, kao što je saopšteno na nedavnoj konferenciji za medije, do kraja naredne godine dobićemo 1.000 novih parking mjesta u ulicama Omladinskih brigada, IV proleterske brigade, Beogradskoj ulici, Hercegovačkoj ulici, Ulici 19. decembra, Ulici Novaka Miloševa (kod garaže), Ulici Ivana Milutinovića, dijelu grada ispod Ljubovića, i drugim”, kazao je gradonačelnik.

Uz to, izgradnja podzemnih garaža ispod Trga nezavisnosti i Trga Božane Vučinić umnogome će doprinijeti rješavanju problema saobraćaja u mirovanju, zaključuje RTCG.

Tagovi