Društvo

RADOJE VUJADINOVIĆ DEKAN MAŠINSKOG FAKULTETA

Autor Gordana Bojanić

Profesor Radoje Vujadinović imenovan je za dekana Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG).

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Iz UCG su saopštili da je Vujadinović na tu funkciju imenovan na današnjoj sjednici Upravnog odbora (UO) Univerziteta, a na predlog Vijeća fakulteta i uz pozitivno mišljenje rektora UCG Vladimira Božovića.

Iz najstarije visokoškolske ustanove kazali su da će Vujadinović biti dekan Mašinskog fakulteta u mandatnom periodu od naredne do 2025. godine, po isteku mandata aktuelnog dekana Igora Vušanovića.

Kako su naveli, Vujadinović je na Mašinskom fakultetu od 2016. godine rukovodilac Centra za motore i vozila.

“Posebno interesovanje u posljednjoj deceniji rada pokazuje za valorizaciju obnovljivih izvora energije kroz realizaciju konkretnih projekata, izradu studija opravdanosti, projektne dokumentacije”, kaže se u saopštenju.

To je, kako su rekli iz UCG, rezultiralo publikovanjem značajnog broja naučnih i stručnih radova na konferencijama i u međunarodnim časopisima.

“Teme kojima posvećuje posebnu pažnju u svom profesionalnom angažmanu su planiranje održive urbane mobilnosti i uvođenje e-mobilnosti u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je na dnevnom redu sjednice UO UCG, kojom je predsjedavala Rajka Glušica, bila i verifikacija mandata za tri člana UO.

“Verifikovani su mandati članovima iz reda predstavnika akademskog osoblja sa akademskim zvanjem, oblast prirodnih i tehničkih nauka, Neveni Mijajlović sa Prirodno-matematičkog fakulteta, potom iz reda predstavnika saradnika, Rajki Đoković sa Pravnog fakulteta i iz reda drugih zaposlenih, Sekuli Raičeviću sekretaru Fakulteta političkih nauka”, kaže se u saopštenju.

Iz UCG su rekli da je prethodno konstatovan prestanak mandata članu UO iz reda drugih zaposlenih Desanki Radojičić.

Glušica je istakla da su na današnjoj sjednici postavljeni temelji za razvoj Instituta za napredne studije usvajanjem Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Institutu za napredne studije UCG.

„Institut će djelatnost, naučnoistraživački i stručni rad, obavljati preko podorganizacionih jedinica - centara za društvena istraživanja, za infomaciono-komunikacione tehnologije i za biomedicinska istraživanja, čijim radom i naučnim istraživanjem će se povećati ugled i međunarodni rejting UCG “, kazala je Glušica.

Navodi se da je, na predlog stručnog tima Ekonomskog fakulteta, danas usvojena odluka o osnivanju privrednog subjekta „Unispektrum“, koje bi se bavilo pružanjem konsultantskih i naučno-stručnih usluga.

“Valorizacija tog projekta treba da doprinese iskorišćivanju intelektualnog potencijala kojim raspolaže UCG, odnosno zaposlenih na Univerzitetu i fakultetskim jedinicama”, kaže se u saopštenju.