Društvo

ŠTETA ZBOG UGROŽAVANJA VODOVODA BOLJE SESTRE MOŽE BITI U MILIJARDAMA EURA

Autor Jovana Raičević Izvor Dan

Opstanak Regionalnog vodovoda dugi niz godina direktno je ugrožen kako legalnom, tako i nelegalnom, nekontrolisanom eksploatacijom šljunka i pijeska iz korita rijeke Morače, upozorio je predsjednik odbora direktora tog preduzeća Zoran Lakušić.

Ilustracija
Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

On je rekao za Dan da se šljunak eksploatiše u zoni sanitarne zaštite vodoizvorišta Bolje sestre, i time narušava izdašnost tog izvorišta.

Lakušić je istakao da problem devastacije Morače traje decenijama, da je intenziviran poslednjih deset godina, a da je sada i laicima golim okom vidljivo da pojedini djelovi obale izgledaju kataklizmično.

 "Korito rijeke Morače je vještački „spušteno“ za minimum pet do sedam metara, i to se, po mišljenju stručnjaka, mora odraziti na kretanja i izdašnost podzemnih voda, te samim tim i na izdašnost izvorišta Bolje sestre, iz kojeg se snabdijeva vodom šest primorskih opština", kazao je Lakušić.

On je rekao da je za deceniju i po izdašnost smanjena za više od 80 odsto, sa 2.660 litara u sekundi 2005. na istorijski minimum od svega 334 litra početkom septembra prošle godine.

"To je znatno ispod projektovanog kapaciteta vodovoda od 1.100 litara i predstavlja ozbiljnu opasnost da bi u turističkoj sezoni primorje moglo ostati bez dovoljno vode", upozorio je
Lakušić.

Govoreći o posledicama nelegalne eksploatacije šljunka, Lakušić je kazao da Regionalni vodovod trpi gubitke i potencijalno se dovodi u opasnost kako dalje poslovanje, tako i ozbiljni turistički projekti koji očekuju priključenje na sistem regionalnog vodosnabdijevanja (RVS).

"Time su dodatno ugroženi svi dalji strateški planovi na proširenju sistema i budući razvoj firme, za koje je i država dala garancije u okviru finansijskih aranžmana namijenjenih realizaciji, a od čije implementacije će benefit imati crnogorska privreda, građani , a posebno oni na Primorju, kao i brojni turisti", istakao je Lakušić.

On je rekao da bi ugrožavanje tog izvorišta imalo nesagledive posledice po turizam u Crnoj Gori i potencijalni gubici bi se mjerili stotinama miliona, pa i milijardama eura.

Tagovi