Društvo

DOBRIČANIN: UKOLIKO NE POVEĆAMO PLATE RIZIKUJEMO GUBITAK DOKTORA

Autor Milena Mijušković Izvor Vijesti

"Ukoliko ne povećamo ljekarima plate i ne uložimo u ljudske resurse, doktori će nam otići" - kazao poslanik Ujedinjene Crne Gore Vladimir Dobričanin tokom rasprave na Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje, prenose Vijesti.

Dobričanin
Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević i Gordana Bojanić

“U Njemačkoj je trenutno 77.000 je otvorenih radnih mjesta za zdravstvene radnike. I oni neće imati empatiju što ćemo zbog odlaska ljekara kod njih mi morati da zatvorimo, recimo, bolnicu u Pljevljima. Treba dobro izračunati koliko je to novca koliko nam treba nova u budžetu. Došlo je vrijeme i da se povećaju plate ali i kapitalni budžet za zdravstvo, jer bolnicama treba opravka. Međutim, ulaganje u ljudske resurse je najvažnije.”, istakao je Dobričanin i kao na negativan primjer ukazao na bolnicu u Meljinama.

Prema njegovim riječima, od odlaska zdravstvenih radnika možemo da se odbranimo samo ako to učinimo kao Rumunija – drastičnim povećanjem plata zdravstvenim radnicima. U radu ovog Odbora ne učestvuju poslanici DPS.

Poslanik Jevto Eraković na početku sjednice saopštio je da je stav te partije jasan – neće podržavati ignorantski odnos ministara, u ovom slučaju ministra finansija i socijalnog staraja Milojka Spajića, prema Skupštini Crne Gore.

 Poslanik SD Boris Mugoša tvrdi da će potrošnja za zdravstvo u ovoj godini prevazići planirana 333 miliona za 2022. „Budžet FZO mora biti 400 miliona eura i možemo računati na ovo obećano povećanje zdravstvenim radnicima. Nećemo sa 333 miliona imati održiv zdravstveni sistem… O ovim stvarima se dogovara sa socijalnim partnerima. Zato mislim da treba dobro povesti računa, da se obavi još jeda krug konsultacija sa sindikatima”, kazao je Mugoša.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Branko Krvavac istakao je da je Vlada, razmatrajući podnijeti Predlog zakona, utvrdila mišljenje i ukazala na to da se koeficijenti za zaposlene u zdravstvu i na Univerzitetu određuju kolektivnim ugovorom, prenose Vijesti.

„U vezi sa tim, smatramo da se predloženim zakonom dovodi do selektivnosti u primjeni, a da bi se u neravnopravan položaj doveli zaposleni u dijelu oblasti zdravstva, nauci, kulturi, sektoru socijalnog staranja...“, kazao je Krvavac. Istakao je da je neophodno povećanje zarada u zdravstvu.

„Prema predlogu programu rada Vlade, u drugom kvartalu radiće se novi Zakon o zaradama u javnom sektoru, gdje će se sistemski urediti zarade svih zaposlenih u javnom sektoru, uključujući zdravstvo, prosvjetu....“, tvrdi Krvavac.

Naglasio je da je kroz Predlog zakona o budžetu predviđen prosječan rast zarada od 17,5 odsto, po osnovu smanjivanja poreskog opterećenja rada, a još uz to za medicinski kadar predvidjeli povećanje za 12,5 odsto.

„Time će, prema nekim našim analizama, plate zdravstvenim radnicima biti uvećane između 30 i 40 odsto“, zaključio je Krvavac.