Crna hronika

PROŠIRENA ISTRAGA PROTIV BELIVUKOVOG KLANA: Isplivali novi detalji otmice i ubistva Beograđanina ispred ambasade

Autor Kristina Stevović Izvor mondo.rs

Nikola Mitić (33) iz Beograda, otet je 10. avgusta 2020. godine na Dedinju. Sumnja se da su za njegovo ubistvo krivi Veljko Belivuk i Marko Miljović.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović/Kurir/Dado Đilas/Nestali Srbija

Mitić je otet na Dedinju ispred rezidencije Ambasade SAD, gdje je, čini se, smatrao da će biti bezbjedan. Međutim, i pored brojnih kamera i obezbjeđenja, niko nije ponudio nikakvu pomoć, niti prijavio kidnapovanje.

"Kamere ove ambasade pokrivaju prostor čak i kilometrima unaokolo, ali niko od osoblja nije se u tom trenutku udostojio čak ni da anonimno nazove policiju i prijavi otmicu Mitića. Nijednog trenutka niko od obezbjeđenja ne samo da nije pomogao mladiću, već su i zatvorili oči pred teškim krivičnim djelom ne prijavljujući šta se desilo", navodi izvor iz istrage i dodaje da je Belivukova kriminalna grupa imala štek-stanove upravo u neposrednoj blizini.

Mitić je tog dana trebalo da se oko 16 sati nađe sa sestrom, ali se nije pojavio,a telefon mu je isključen sat vremena kasnije. Postoji sumnja da je ubrzo i ubijen u okolini Beograda. Prema dosadašnjim rezultatima istrage, koju sa Tužilaštvom za organizovani kriminal (TOK), rade MUP Srbije i BIA, Belivuk i Miljković su, navodno, naredili ubistvo Mitića zbog njegove bliskosti sa Lazarom Vukićevićem.

"Mitić je prema nekim informacijama imao kontakte sa Belivukovom i Miljkovićevom grupom. Bio je dobar sa Lazarom, pa su to pokušavali da iskoriste da namame i ubiju Vukićevića. On je slutio je da bi i njega ubili, što su na kraju i uradili. Mitić je bio blizak i sa imenjakom Vušovićem, zvanim Džoni sa Vračara, a onda se okrenuo Ljubomiru Markoviću Kići", navodi izvor i dodaje da su se Mitić i Vukićević zbližili u zatvoru, gdje su jedno vreme proveli zajedno.

Do kraja ove nedelje TOK će da proširi istragu za ovaj zločin, ali i ubistvo Gorana Mihajlovića (22) iz Resnika. On je nestao aprila 2019. godine, a njegova smrt se, takođe, vezuje sa kriminalnu grupu Belivuka i Miljkovića.

SUKOB SA DŽONIJEM SA VRAČARA

"Navodno je Nikola Vušović silovao Mitićevu devojku, te mu je onda ovaj okrenuo leđa. Vukićević je pak pucao u Vuševića i ranio ga. Ostale su posljedice od tog ranjavanja i Džoni sa Vračara je šepao, pa su mu dalii nadimak Ćopavi Džoni. I Mitić i Lazar su imali sukob sa Vuševićem i to je bila karika koja ih je spojila, ali im i presudila", otkriva izvor iz istrage.