Crna hronika

Prijavljeni roditelji zbog prosjačenja djece u Beranama

Autor mondo.me Izvor Vijesti

Policija je podnijela pet prekršajnih prijava protiv roditelja čija djeca prosjače u Beranama.

Izvor: MONDO

“Vijestima” je potvrđeno da su policajci, sa radnicima Centra za socijalni rad, priveli osam maloljetnika zbog prosjačenja, a potom podnijeli prekršajne prijave protiv njihovih roditelja pozvavši se na Zakon protiv nasilja u porodici.

Istaknuto je da se djeca privode isključivo civilnim automobilima u prisustvu radnika Centra za socijalni rad, i da se puštaju poslije uzimanja izjava...

Možda ce vas zanimati

I ranije je bilo hapšenja kroz policijsku akciju “Prosjak”, a nova je uslijedila nakon što je zaštitnik ljudskih prava i sloboda prošle sedmice saopštio da nadležni u Beranama nijesu preduzeli sve potrebne mjere kako bi suzbili pojavu prosjačenja.

“To je vrlo osjetljivo pitanje, jer se radi o zloupotrebi djece, ali se nadamo da ćemo ovog puta efektnije suzbiti prosjačenje i zloupotrebu djece”, kazao je “Vijestima” sagovornik iz CB Berane.

On je podsjetio da je policija u Beranama, kao i u drugim gradovima, ranije sprovela akciju “Prosjak”.

“Sada opet pokušavamo, ali smo svjesni da je ovo vrlo kompleksan problem, u koji treba svi da se uključe, pa i sami građani. Građani treba da znaju da kada se sažale i toj djeci daju novac, oni ge ne daju njima, jer novac zvršava kod onih koji su ih poslali da prose”.

U Beranama je od ranije identifikovano četrnaestoro djece iz pet porodica koje pripadaju RAE populaciji, kojima se ugrožavaju garantovana prava djeteta na bezbjedno i zdravo odrastanje.

Da se djeca organizovano bave prosjačenjem u Beranama, zaštitniku ljudskih prava i sloboda ukazali su građani, ističući da se to rade svakodnevno, na istim lokacijama u gradu, a da nadležni organi i službe ništa ne preduzimaju u vezi sa tim.

Prilikom ispitivanja ovog slučaja, ustanovljeno je da se na evidenciji Centra za socijalni rad Berane nalazi pet porodica koje sa četrnaestoro djece prose ispred mega marketa i tržnih centara.

“Zaštitnik izražava zabrinutost zbog činjenice da su nadležni organi upoznati sa porodicama koje se bave prosjačenjem, te je identifikovano pet porodica sa četrnaestoro djece koja se zloupotrebljavaju u prošnji”, istakli su iz kancelarije ombudsmana.

Ranije je Centar za socijalni rad preduzimao radnje i mjere u vezi sa tim porodicama, ali bez uspjeha jer, kako navode, oni se opet vraćaju na ulicu i nastavljaju sa prosjačenjem.