Crna hronika

ODBRANA MILIVOJA KATNIĆA PODNIJELA ŽALBU USTAVNOM SUDU

Autori TV E Anđela Vukčević

Sutkinje Vučković, Vuković i Pavićević su drastično izmijenili činjenice iz prijedloga specijalnog tužioca Miloša Šoškića.

Izvor: MONDO/Vedran Ilić

Odbrana bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića podnijela je žalbu Ustavnom sudu na odluku Vrhovnog suda koji je u julu prihvatio prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva i produžio mu pritvor – potvrdio je za portal ETV jedan od Katnićevih branilaca, advokat Marjan Marković.

Kako je pisao Portal ETV, na prijedlog Specijalnog državnog tužilaštva, Vijeće Vrhovnog suda u sastavu sutkinje Vesne Vučković kao predsjednice vijeća i sutkinja Marijane Pavićević i Ane Vuković kao članica vijeća produžilo je 12. jula pritvor za tri mjeseca bivšem visokom policijskom funkcineru Zoranu Lazoviću i Milivoju Katniću.

Sutkinje Vučković, Vuković i Pavićević su drastično izmijenili činjenice iz prijedloga specijalnog tužioca Miloša Šoškića.

Vijeće Vrhovnog suda Crne Gore optužilo Katnića i Lazovića da su, navodnim učestvovanjem u skidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću januara 2021. godine, postali direktni saučesnici u zločinu, likvidaciji Damira Hodžića i Adisa Spahića, iako je utvrđeno da se ubistvo odigralo u Danilovgradu četiri mjeseca ranije, avgusta 2020. godine.

Branilac Lazovića, advokat Zoran Piperović 12. avgusta podnio je krivičnu prijavu protiv tri sutkinje Vrhovnog suda ali je Specijalno državno tužilaštvo odbacilo uz obrazloženje da su „sutkinje nekoliko dana nakon sporno rješenja donijelo novi kojim su ispravili grešku“.

U petak 11. oktobra specijalni državni tužilac Miloš Šoškić podnio optužnicu protiv Katnića i Lazovića za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebu službenog položaja, nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija. Optužnicom Lazoviću se na teret stavlja i pranje novca.

Viši sud je prihvatio prijedlog tužioca Šoškića pa je Katniću pritvor produžen zbog opasnosti od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela, a Lazoviću zbog opasnosti od bjekstva i naročito „teškog izvršenja krivičnog djela“.