Crna hronika

VELJOVIĆ: Nisam kriminalac, progone trpim već tri godine

Autor Teodora Orlandić

Veljović se sumnjiči da je zloupotrijebio službeni položaj u korist kriminalne organizacije koja se bavila švercom cigareta.

Izvor: Uprava policije Crne Gore

On je jedna od 15 osoba protiv kojih je Viši sud potvrdio optužnicu u tom slučaju.

Bivši direktor Uprave policije  je na suđenju negirao sve optužbe, izjavivši da u poslednje tri godine doživljava razne vrste progone.

"Nikad u svojoj karijeri nijesam pripadao bilo kojoj kriminalnoj organizaciji", tvrdi on.

Istakao je da nikada nije imao kriptovani telefon te da je dobrovoljno predao dva telefona, šifre telefona i računara.

Odbranu je iznio i Nikola Mrkić koji je za svog brata Aleksandra saopštio da će odgovoriti na pitanja onog trenutka kada mu se omogući pravično suđenje. Mrkić je istakao na današnjem pretresu i da ne zna od čega da se brani.

Sud je na današnjem pretresu odbio predloge advokata da se ukine pritvor Nikoli Mrkiću, Arseniju Kaleziću i Muju Nikočeviću.

Suđenje će se nastaviti 30. oktobra.

Prema SDT-u, Aleksandar Mrkić, u 2018. godini, stvorio je kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i, kasnije, savjetnik predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, Veselin Veljović, i drugi okrivljeni.

“Kriminalna organizacija Aleksandra Mrkića koristila je privredne i poslovne strukture za nezakonito sticanje dobiti i moći, za pranje novca, ali i za uticaj kriminalne organizacije na izvršnu vlast – Upravu policije Crne Gore”, navodi se u optužnici.



Podsjetimo, Veljović je uhapšen 24. jula 2023. godine zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, od kada se nalazi u pritvoru, a tada su uhapšeni i Nikola Mrkić i Mujo Nikočević, dok je Aleksandar Mrkić nedostupan državnim organima.

Nikočević se tereti da je imao zadatak da primjenjuje nasilje i zastrašivanje po nalogu organizatora kriminalne organizacije, da nabavlja vatreno oružje i da ga po nalogu organizatora predaje drugim licima, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora.

Osim Mrkića, crnogorska policija u drugim predmetima već odavno traga za još nekoliko osoba okrivljenih za ozbiljan organizovani kriminal, u prvom redu tu su navodni vođa “kavačkog klana” Radoje Zvicer i policijski službenik Ljubo Milović.