Crna hronika

RADNJE POLICAJACA NA DAN USTOLIČENJE JOANIKIJA: Gdje će im se suditi

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Istakao je da je za preduzimanje krivičnog gonjenja u tom krivčnom postupku stvarno i mijesno nadležno Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju, dok je za vođenje krivičnog postupka odnosno za suđenje u prvom stepenu stvarno i mjesno nadležan Osnovni sud u Cetinju.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Vrhovni sud odlučivaće o zahtjevu da se ne sudi na Cetinju policajcima optuženim da su prilikom obezbjeđenja ceremonije ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinju, prekoračenjem službenih ovlašćenja nezakonito upotrijebili sredstva prinude i hemijska sredstva prema građanima.

Taj zahtjev podnio je juče branilac dvojice optuženih policajaca - Dragomira Vlahovića i Nedjeljka Markovića, advokat Damir Lekić, pišu Vijesti.

On je za Vijesti kazao da je juče pred Osnovnim sudom u Cetinju održano ročište radi ispitivanja i ocjene zakonitosti i opravdanosti optužnice u postupku koji se vodi protiv policajca Dragiše Mugoše i drugih, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saizvršioci izvršili krivično djelo mučenje.

"To je postupak koji je formiran povodom policijskog postupanja na dan ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija na Cetinju, kada je određeni broj građana organizovao proteste, usljed kojih su ovlašćeni policijski službenici morali da preduzimaju određene službene radnje, a što je u konačnom rezultiralo time da je mitropolit Joanikije radi svog ustoličenja morao čak da koristi vazduhoplov", objasnio je Lekić.

Istakao je da je za preduzimanje krivičnog gonjenja u tom krivčnom postupku stvarno i mijesno nadležno Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju, dok je za vođenje krivičnog postupka odnosno za suđenje u prvom stepenu stvarno i mjesno nadležan Osnovni sud u Cetinju.

"Opštepoznato je da je većinski dio stanovništva na Cetinju crnogorski i da su oni iskazali veliko negodovanje kada je mitropolit crnogorsko primorski Joanikije trebalo da bude ustoličen u Cetinjskom manastiru, a što je rezultiralo velikim protestima, zbog kojih su ovlašćeni policijski službenici bili prinuđeni da preduzimaju određene službene radnje. Zbog toga se na Osnovno državno tužilaštvo u Cetinju i Osnovni sud u Cetinju stvorio ogroman pritisak, pa se može opravdano pojaviti i pitanje njihove objektivnosti u postupanju. Zbog ovoga je moj kolega advokat Ranko Radonjić na jednom od prethodnih ročišta zatražio izuzeće postupajuće državne tužiteljke ali je ono odbijeno kao neosnovano. Iz tog razloga, a da bi okrivljeni zasigurno imali fer i nepristrasan tretman pred sudom i to i bez imalo postojanja sumnje u to, ja sam podnio zahtjev za prenošenje nadležnosti iz razloga cjelishodnosti što je regulisano odredbom čl. 34 st. 1 ZKP-a kojom je propisano da Vrhovni sud može za vođenje postupka odrediti drugi stvarno nadležan sud ako je očigledno da će se tako lakše sprovesti postupak ili ako postoje drugi važni razlozi", kazao je Lekić.

On je objasnjo da je smatrao da iz navedenih razloga, obzirom na mjesnu nadležnost Osnovnog državnog tužilaštva u Cetinju i Osnovnog suda u Cetinju, a naročito imajući u vidu sve pomenute okolnosti koje su pratile ovo ustoličenje mitropolita Joanikija, kao i sve preduzete radnje ovlašćenih policijskih službenika tom prilikom, da postoje drugi važni razlozi da Vrhovni sud odredi drugi mijesno nadležni sud na teritoriji Crne Gore, pišu Vijesti.

"Po mogućnosti Osnovni sud u Podgorici, a sa ciljem da se izbjegne i ona najmanja moguća dilema koja može da se stvori da okrivljeni u ovom postupku pred sudom mogu eventualno imati neki tretman koji nije fer, odnosno koji ne zadovoljava neophodno potrebne standarde tj. onaj koji je pristrasan na njihovu štetu. Kako odluku o ovom zahtjevu treba da donese Vrhovni sud Crne Gore, predsjednik suda – vijeća Branislav Leković odložio je ročište do donošenja odluke po tom zahtjevu od strane Vrhovnog suda Crne Gore", kazao je Lekić.