Crna hronika

PONOVO ĆE SE ODLUČIVATI O VELJOVIĆEVOM PRITVORU

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Vijeće Višeg suda tada je usvojilo predlog Veljovićevih branilaca Danila Mićovića, Nikole Martinovića i Mihaila Volkova i izreklo mu mjeru nadzora – zabranu napuštanja stana, i to uz elektronski nadzor.

Izvor: Uprava policije Crne Gore

Vijeće Apelacionog suda, po tužbi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), ukinulo je rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je ljetos ukinut pritvor nekadašnjem direktoru Uprave policije (UP) Veselinu Veljoviću.

To je za "Vijesti" potvrdila samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Marija Raković.

Ona je saopštila da je odlukom Apelacionog suda predmet oko Veljovićevog pritvora vraćen na ponovno odlučivanje Višem sudu u Podgorici.

Specijalno državno tužilaštvo 20. jula ove godine izjavilo je žalbu Apelacionom sudu na rješenje vijeća sutkinje Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Vesne Kovačević, koje je 18. jula, nakon gotovo punih godinu, pustilo iz pritvora optuženog, bivšeg direktora Uprave policije, pišu Vijesti.

Vijeće Višeg suda tada je usvojilo predlog Veljovićevih branilaca Danila Mićovića, Nikole Martinovića i Mihaila Volkova i izreklo mu mjeru nadzora – zabranu napuštanja stana, i to uz elektronski nadzor.

Veljovićevi advokati tražili su ukidanje pritvora, tvrdeći da ne postoji osnov iz člana 175 stav 1 tačka 1 ZKP-a, navodeći da pritvor predugo traje posebno ako se uzme u vidu i zdravstveno stanje okrivljenog bivšeg šefa policije.

Tužioci SDT-a Vukas Radonjić i Jovan Vukotić protivili su se tom predlogu, tvrdeći da i dalje postoje razlozi zbog kojih je pritvor određen i više puta produžavan od strane vanraspravnog vijeća.

Na suđenje tog dana zbog bolesti nije došao jedan od optuženih, a vještak medicinske struke Nemanja Radojević bio je pozvan i čekao u hodniku Višeg suda.

Vijeće je dozvolilo da vještak Radojević na osnovu medicinske dokumentacije sprovede vještačenje u vezi sa zdravstvenim stanjem okrivljenog Veljovića.

"Sud je imao u vidu nalaz i mišljenje vještaka sudske medicine Radojević Nemanje, koji je po naredbi ovog suda na glavnom pretresu izvršio vještačenje medicinske dokumentacije, i utvrdio da je zdravstveno stanje optuženog Veselina Veljovića trajno teško narušeno pa s tim u vezi sud je mišljenja da će se mjerom nadzora obezbijediti prisustvo okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka. Jer se zbog takvog teškog zdravstvenog stanja u kojem se nalazi optuženi Veselin Veljović, a koje se zdravstveno stanje u zadnjih godinu dana pogoršalo, sud je mišljenja da se isti neće dati u bjekstvo", piše u rješenju vijeća.

Veljović, navodi se u rješenju vijeća pozivajući se na optužnicu, okrivljen je da je u decembru 2020. prije smjene u UP, a potom i nakon prelaska na mjesto savjetnika tadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića, putem SKY kominukacije odao službenu tajnu odbjeglom organizatoru grupe Aleksandru Mrkiću, da će policija pretresati i stan člana grupe Muja Nikočevića…

"Tako što mu je poslao poruke sadržine: u petak ce u biti izvršen pretres kuće gdje stanuje neka skloni ako ima nešto interesantno”, “neka bude kući”, “neka nikome ne govori da je dobio inf za pretres”, “molim te skreni mu pažnju”, “vidi se sa njim nasamo”, “nemoj sa njim razgovarati telefonom, znam da ga poštuješ i zbog toga ti ovo govorim”, “molim te uradi kako sam ti rekao”, “neka bude kući i glumi da ništa ne zna”, “nikome ništa ne govori, sve ću ti objasniti kada se vidimo” i “važno je da bude kući i da ništa ne govori nikome a posebno da je znao za pretres…", navodi integralno SDT sadržinu Veljovićevih poruka.

SDT je utvrdio i da je Nikočević okrivljenom Mrkiću preko SKY telefona, nakon pretresa, saopštio da bi mu policija pronašla vatreno oružje i da bi zbog toga bio uhapšen.