Crna hronika

BOŽOVIĆU POJAČANO OBEZBJEĐENJE NAKON ODLUKE O IZRUČENJU ČAMGOZA

Autor Vasilisa Grgurević

Božovića, kao štićenu ličnost i prije izručenja Čamgoza obezbjeđivali su službenici Odsjeka za obezbjeđenje ličnosti u Sektoru policije posebne namjene, ali nakon 29. avgusta procjene nadležnih službi pokazale su da bezbjednost ministra pravde mora biti pojačana.

Izvor: Vlada Crne Gore

Ministar pravde Bojan Božović je pod pojačanim mjerama obezbjeđenja od 29. avgusta kada je, po njegovoj odluci, državljanin Turske Binali Čamgoz izručen matičnoj državi u kojoj se tereti za više krivičnih djela, potvrđeno je Pobjedi iz Ministarstva pravde.

Izvještaji

Pobjedi je iz Uprave policije pojašnjeno da mjere i radnje koje se preduzimaju u obavljanju poslova obezbjeđivanja štićene ličnosti ministra pravde, Bojana Božovića su organizovane i planske.

Oni su precizirali da se obezbjeđenje Božovića sprovodi na osnovu izvještaja o procjeni ugroženosti koji je tajni dokument i koji izrađuje nadležni organ na osnovu relevatnih činjenice i okolnosti.

Podsjećamo, Božović je, nakon izručenja Čamgoza Turskoj, kazao da je na ranije održanoj sjednici Vijeća za bezbjednost konstatovano da turski državljanin predstavlja prijetnju za nacionalnu bezbjednost.

“Sve institucije su sugerisale Ministarstvu pravde da postupimo ovako, posebno uvažavajući sve zaključke sa sjednice Vijeća za bezbjednost. Ovo je konačno rješenje”, poručio je Božović na vanrednoj konferenciji za novinare nakon izručenja Čamgoza.

U ekstradiciji Čamgoza učestvovalo je oko 40 službenika policije. Čamgoz je 29. avgusta prevezen avionom u 19.15, a cijela akcija trajala je šest sati.

Pravosudni organi Turske potraživali su Čamgoza zbog vođenja krivičnog postupka za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, nanošenje povreda, prijetnje, kršenje zakona o vatrenom oružju, prouzrokovanje štete, razbojnička krađa i pokušaj ubistva.

Kriminalna prošlost

Prema pisanju turskih medija, Čamgoz je navodno vođa organizovane kriminalne grupe, a u krivičnom dosijeu upisani su mu razni zločini – ubistva, ranjavanje, otmica, pritvor, iznuda i mučenje počinjeni u Izmiru i okolini, nezakonita naplata čekova i obveznica.

Osim toga, turska policija je u istrazi ubistva šefa škaljarskog klana Jovana Vukotića u septembru 2022. godine u Istanbulu došla do podataka koji ukazuju da su u organizaciji ovog zločina učestvovali i pripadnici kriminalnog klana Čamgoza.

Oni su utvrdili da su Elanur Tuna i Furkan Ješil, koji su četiri mjeseca pratili kretanje Vukotića, članovi kriminalne organizacije koju predvodi Čamgoz.

Istragom je utvrđeno da se visokopozicionirani pripadnik suprostavljenog kavačkog klana Radoje Živković dogovorio sa organizacijom Čamgoza da ubije Vukotića za 1,5 miliona eura.

Čamgoz se u vrijeme ubistva Vukotića nalazio u Istražnom zatvoru u Spužu, a prema pisanju medija, ćeliju je dijelio sa pripadnikom kavačkog klana.

Krivična prijava

Za razliku od bezbjednosnih službi i turske policije, branioci Čamgoza, advokati Marko Radović i Miloš Vuksanović navode da je u više navrata manipulisano javnim mnjenjem predstavljajući Binalija kao opasnog kriminalca, iako to, prema njihovom mišljenju, nije tačno.

“Čamgoz nije bio prijetnja Crnoj Gori, već naprotiv – Crna Gora je postala prijetnja njemu. Čamgoz je u Crnoj Gori proveo gotovo dvije godine bez ikakvog incidenta. U kućnom pritvoru bio je devet mjeseci, tokom kojih nije prekršio niti jedno pravilo”, istakao je Vuksanović, podsjećajući da je „spektakl“ oko Binalija počeo tek u posljednjih nekoliko mjeseci, kada je javnost bila izložena preuveličanim izvještajima o njegovoj opasnosti.

Zbog toga što je odluka o izručenju Čamgoza nezakonita i donesena pod ,,pritiskom bezbjednosnih struktura“, advokati Radović i Vuksanović su prije deset dana podnijeli krivičnu prijavu protiv Božovića.

Odlukom Božovića da izruči Čamgoza preinačena je odluka doskorašnjeg ministra pravde Andreja Milovića, koji je u januaru ove godine odbio njegovo izručenje.

Tu odluku je pravdao narušenim zdravstvenim stanjem stranca i etničkom pripadnošću.

“Moglo bi se raditi o progonu na osnovu etničke i vjerske pripadnosti, jer je on pripadnik kurdske zajednice i šiitski musliman, čiji je sin preminuo usljed postupanja bezbjednosnih organa Turske, što je utvrđeno presudom tamošnjeg ustavnog suda”, saopšteno je iz Ministarstva pravde 22. januara, dok se na njegovom čelu nalazio Milović.

Čamgoz je prvi put uhapšen u Podgorici 6. jula 2022, po potjernici koju je za njim raspisala Turska a iz Uprave policije tada je saopšteno da je kod sebe imao falsifikovani pasoš.

Turska je zatražila njegovo izručenje a Viši sud je još u aprilu 2023. godine utvrdio da su ispunjeni uslovi za to, što je potvrdio i Apelacioni u junu iste godine.

Marko Kovač, ministar pravde u tadašnjoj vladi Dritana Abazovića, nije donio odluku o njegovom izručenju Turskoj.

Nakon što je godinu i po, od jula 2022. do decembra 2023, proveo u pritvoru u Spužu, nadomak Podgorice, Čamgoz je prebačen u Prihvatilište za strance.

Čamgoz je drugi put uhapšen 30. januara zbog sumnje da je počinio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja. Policija tvrdi da je tokom 2022, koristeći lažni pasoš, s još jednim državljaninom Turske osnovao firmu “Lion”.

Protiv Čamgoza je 6. februara podnijeta još jedna krivična prijava, jer je falsifikovani pasoš predao službenicima MUP-a kad je tokom 2022. tražio privremeni boravak. Pred Osnovnim sudom u Podgorici on je tvrdio da je morao koristiti lažni pasoš kako bi zaštitio sebe i porodicu od progona Turske.