Crna hronika

AFERA PORTAL UDAR: Vukšić ne smije da oda identitet službenika ANB-a koji su dokumentaciju sačinili

Autor Vasilisa Grgurević

Što se tiče Artana Kurtija, u njegovom slučaju ne postoji potreba da se imenovani oslobodi čuvanja tajnog podatka radi davanja iskaza u svojstvu svjedoka, jer o istom ne može imati saznanja budući da nije izvršio uvid u dokumentaciju.

Izvor: YouTube - printscreen

Bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i aktuelni savjetnik za bezbjednost predsjednika države Dejan Vukšić djelimično je oslobođen čuvanja tajne o aferi portal Udar, dok bivši generalni inspektor ANB-a Artan Kurti nije, jer u njegovom slučaju za to nema ni potrebe budući da o istom ne može imati saznanja budući da nije izvršio uvid u dokumentaciju.

To se navodi u Informaciji o djelimičnom oslobađanju obaveze čuvanja tajnog podatka ranijeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića i odbijanje zahtjeva za oslobođenje od obaveze čuvanja tajnog podatka bivšeg generalnog inspektora koju je danas objavila Vlada.

Vukšića je, podsjećamo, čuvanja tajne oslobodila Vlada Crne Gore kako bi svjedočio na suđenju po tužbi funkcionera Demokrata Velizara Kaluđerovića protiv države u slučaju portala udar.me.

Lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović je ranije na ročištu iznio imena ljudi iz ANB koji su u predvečerje parlamentarnih izbora 2020. godine preko portala Udar.me diskreditovali političke protivnike, aktiviste, novinare i sveštenike Srpske pravoslavne crkve.

“Kad je riječ o službenicima, saopštio sam da se materijal koji je napravila tajna pratnja ANB-a koristio kao materijal portala Udar. Tada je na čelu tajne pratnje bio Srđan Pavićević, a na čelu drugog sektora Danilo Grozdanić“, rekao je Abazović na sudu početkom aprila, te označio Filipa Đuranovića kao jednog od administratora portala Udar.me.

Ova ali i brojna druga imena agenata ANB-a nalaze se na spisku i u krivičnoj prijavi koji je Vukšić dostavio Specijalnom državnom tužilaštvu.

U informaciji se ističe da djelimično oslobađanje od obaveze čuvanja tajnog podatka Vukšića ne obuhvata mogućnost odavanja identiteta službenika ANB-a koji su dokumentaciju sačinili.