Crna hronika

SVJEDOK NIJE ČUO PUCNJE NA VERUŠI, SA KOMŠIJOM PRONAŠAO TIJELA PEKOVIĆA I PRELEVIĆA

Izvor Vijesti

U nastavku suđenja u Višem sudu u Podgorici, optuženima za ubistva na Veruši i ranjavanje Kenana Sujkovića u Beranama, svjedočio je Mirza Kastrat iz Berana, koji je ostao kod izave u tužilačkoj istrazi

Izvor: MONDO/ GORDANA ŠĆEPANOVIĆ

On je danas rekao u sudu da se zbog proteka vremena, nije mogao odmah sjetiti svih detalja događaja. Predsjednik vijeća mu je pročitao izjavu koju je svjedok dao u prethodnom postupku kod nadležnog državnog tužioca, nakon čega je Kastrat rekao da u potpunosti ostaje pri toj izjavi, prenose Vijesti.

Mirza Kastrat je u svom iskazu naveo da je drug sa oštećenim braćom Sujković i da su te večeri oko 21.50 časova došli ispred njegove kuće u naselje Talum svojim vozilom "volkswagen passat", kako bi se provozali i išli u grad.

Dalje je naveo da je vozilom upravljao Kenan Sujković, dok je na suvozačevom mjestu bio Ismet Sujković, te da je on sjeo na zadnje sjedište, nakon čega su se nastavili kretati prema gradu jednom uzbrdicom.

Na toj uzbrdici su se mimoišli sa vozilom tamne boje "golf IV" budvanskih registarskih oznaka, koje se okrenulo na mjestu gdje su njega pokupili i krenulo za njima. Pojasnio je da je u trenutku mimoilaska, Kenan Sujković rekao: "evo ih ovi".

Pojasnio je da ih je malo prije ulaza u bolnicu vozilo "golf" sustiglo i nakon što je došlo do polovine vrata sa lijeve strane, počela je pucnjava, te je stavio lijevu ruku preko glave da se zaštiti, a u koju ruku je ubrzo i pogođen. Nakon toga se savio iza mjesta suvozača, da bi osjetio da je pogođen i u desnu nogu.

Naveo je da je svo vrijeme vikao Kenanu Sujković da da gas, kako bi pobjegli, pri čemu se, obzirom na šok i položaj svog tijela, ne može sjetiti detalja.

Sjetio se da su u jednom trenutku udarili u trotoar, nakon čega se njihovo vozilo zaustavilo, te se on tada uspravio i rekao Kenanu Sujković da da gas, nakon čega su došli u Urgentni centar gdje im je ukazana pomoć. Naveo je je da okrivljene Marka Zekić i Miomira Đukić poznaje, ali da sa njima ništa osim mrkih "pogleda" nije imao, pri čemu je par dana prije ovog događaja viđao okrivljenog Marka Zekić kako se voza kroz naselje Talum, te da je imao informacije od nekih lica koje ne želi da imenuje da će okrivljeni Marko Zekić pokušati da ih ubije, pišu Vijesti.

Advokati odbrane Stefan Jovanović i Drago Konatar predložili su da se za događaj u Beranama obavi rekonstrukcija.

"U vrijeme kada se dogodila pucnjava, upravo u tom trenutku, okrivljemi Marko Zekić i Miomir Đukić su se nalazili na potpuno drugom mjestu i u drugom autu", pojasnio je Jovanović. Dodao je da se prema navodima optužnice, krivino djelo je izvršeno iz vozila "golf IV" budvanskih tablica, a kada se dogodila pucnjava, Zekić i Miomir Đukić, te Dragan Buletić su bili u potpuno drugom vozilu i na lokaciji udaljenoj nekoliko kilometara.

"Nalazili su se u 'audiju 4 karavan', bordo boje. Iz tog razloga neophodno je izvršiti rekonstrukciju i utvrditi sve detalje događaja. Ovaj predlog smatramo osnovanim, jer iz same optužnice proizilazi da se u spisima predmeta nalazi video zapis sa pumpe 'Jugopetrol' u mjestu Rudeš, gdje se nesporno vide Zekić i Miomir Đukić u vozilu 'audi A 4'. Vide se da su došli na ovu benzinsku pumpu, točili gorivo i kupovali određene proizvode“, kazao je Jovanović.

Specijalni tužilac Miroslav Turković i advokat Damir Lekić, punomoćnik oštećenih Ismeta i Kenana Sujkovića, ostavili su sudu na ocjenu predlog odbrane za rekonstrukciju.

Danas je svjedočio Danilo Mujović koji je kao i u tužilačkoj istrazi, izjavio da nije neposredni očevidac događaja na Veruši. Rekao je da nije čuo nikakve pucnje, niti bilo šta sumnjivo, a da prethodno toga dana nije išao u pravcu kuće Prelevića.

Ispričao je da stanuje u Podgorici, dok ljeta provodi na Veruši u mjestu Uvač gdje posjeduje vikendicu. Pojasnio je da u mjestu Uvač, na 300 metara od njegove vikendice se nalazi vikendica porodice Prelević koju poznaje iz viđenja. Dodao je da je vidio dvije osobe koje su išle preko livade prema kući Prelevića, i to u toku dana.

Kako je u to vrijeme bio sa svojim komšijom Đurom Pešićem, ovak mu je i kazao da je jedan od tih momaka upravo Prelević koji je i kupio kuću. Naveo je da se ovo desilo par dana prije ubistva. Pojasnio je da je sa Prelevićem razgovarao, te da se Prelević interesovao oko kupovine drva za svoju vikendicu.

Naveo je da je već idućeg dana ponovo sreo iste momke, i sa Prelevićem je nastavio priču oko kupovine drva. Narednog dana, svjedok navodi da se sjeća da je bila nedjelja, u kasnim popodnevnim satima sreo je komšiju Pešića koji ga je zamolio da zajedno pođu do kuće Prelevića jer se plašio da se nešto nije desilo s obzirom da ga je zvala supruga Prelevića da provjeri da li je sve u redu, prenose Vijesti.

Po dolasku ispred vikendice Prelevića svjedok navodi da je Đuro Pešić, nakon nekoliko koraka od kapije zakukao da neko leži mrtav. Dodao je da se sam približio i vidio da jedno lice leži nepokretno na pragu kuće i da je oko njega neka fleka, navjerovatnije da je bila u pitanju krv. Nakon ovoga zajedno je sa Pešić Đurom otišao u pravcu obližnjih kuća komšija. Potom je Pešić razgovarao sa suprugom Prelevića i rekao da je njen suprug mrtav, te joj je istovremeno i objasnio da je pokojnog Prelevića prepoznao jer je bio krupan i ćelav. Pojasnio je da nije čuo nikakve pucnje, niti bilo šta sumnjivo, a da prethodno toga dana nije išao u pravcu kuće Prelevića.

Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici je podiglo optužnicu protiv osmočlane kriminalne organizacije okrivljenog Marka Zekića, koji se nalazi u bjekstvu. Osim Zekića, optuženi su i Miomir Đukić, Dragan Biletić, Vasilije Đukić, Mirčeta Mihailović, Nenad Miličić, Goran Milašinović, Branislav Ivanović i Dragan Tarić.

Prema prikupljenim dokazima, Marko Zekić, Đukić i Mihailović su 17. oktobra 2020. godine u mjestu Uvač, sa umišljajem i po prethodnom dogovoru zajedno ubili Prelevića i Pekovića.

Teško ubistvo dvojice Podgoričana umišljajno stvaranjem uslova i otklanjanjem prepreka pomogli su Milašinović, Biletić, Ivanović i Miličić. Zadatak dijela grupe bio je da prate kretanje Prelevića i Pekovića kako bi odredili najpovoljnije mjesto i vrijeme za njihovu likvidaciju.

"Nakon što su doznali da će mete 17. oktobra biti u kući Prelevića u mjestu Uvač, tu su informaciju saopštili Zekiću, Đukiću i Mirčeti Mihailoviću koji su se uputili ka Veruši", piše u optužnici. Dodaje se da je Mirčeta Mihailović predao automatsku pušku i pištolj Zekiću i Đukiću koji su nakon kraće rasprave na vratima vikendice ubili Prelevića ispalivši u njega više projektila u glavu i gornji dio tijela. Nakon što su ubili Prelevića, ušli su u vikendicu i ubili Pekovića. Transkripti Sky aplikacije koju su koristili pripadnici ove kriminalne organizacije otkrili su da je ubistvo Prelevića i Pekovića planirano nekoliko mjeseci ranije. Beranac Marko Zekić fizički se sukobio sa Nemanjom Prelevićem u jednom podgoričkom lokalu, nakon čega je donio odluku da ga ubije, pa je o tome obavijestio ostale članove kriminalne organizacije koju je osnovao", navodi se između ostalog u optužnici.

U obrazloženju optužnice piše da je o sukobu koji je imao u jednom podgoričkom lokalu, Zekić je, prema dokazima iz Francuske, putem Skaj aplikacije obavijestio ostale optužene i saopštio im da je donio odluku da ubije Prelevića.

"Iz daljih komunikacija od 05.08.2020. godine, Zekić saopštava da je donio odluku da liši života Nemanju Prelevića upravo zbog tuče koju je imao sa njim i sa Bajčeta Vladimirom i Banović Marinkom u ugostiteljskom objektu. U tim porukama Zekić navodi da je sa sobom imao pištolj koji je ostavio i istovremeno se raspituje kod drugih okrivljenih gdje živi Prelević, koje vozilo vozi, te mjesto gdje mu se nalazi kuća, odnosno kakva je ulica u kojoj se nalazu kuća oštećenog", piše u obrazloženju optužnice.