Crna hronika

NOVČANIK NAVODNO POVEZAN SA DO KVONOM I TERAFORMOM PREMJESTIO BITKOINE VRIJEDNE OKO 56 MILIONA EURA

Nejasno je da li je Do Kvon, koji trenutno čeka ekstradiciju iz Crne Gore, odgovoran za transfer, dodaje se.

Izvor: YouTube/screenshot/PUJO.RS/Coinage

Kripto novčanik koji je navodno povezan sa kompanijom Teraform Labs i jednim od njenih suosnivača Do Kvonom, premjestio je bitkoine u vrijednosti od 62 miliona dolara (oko 56 miliona eura) na drugu adresu, prenosi specijalizovani portal Cointelegraph, prenose Vijesti.

Prema podacima kompanije za analizu blokčejna Arkam intelidžens, prenosi portal, Teraform je 2. septembra premjestio više od 1.075 bitkoina - otprilike 62 miliona dolara u vrijeme objavljivanja - iz jednog od novčanika.

Nejasno je da li je Do Kvon, koji trenutno čeka ekstradiciju iz Crne Gore, odgovoran za transfer, dodaje se.

Ekosistem Tera propao je 2022. godine, kada su vlasti Sjedinjenih Američkih Država i Južne Koreje podnijele optužbe protiv Do Kvona i nekih njegovih saradnika zbog navodne uloge u padu platforme. Do Kvon je 2023. uhapšen u Crnoj Gori zbog lažnih dokumenata i osuđen na četiri mjeseca zatvora.

U aprilu je porota utvrdila da su Teraform i Do Kvon odgovorni za prevaru investitora u građanskom postupku pred Komisijom za hartije od vrijednosti SAD. Kao dio nagodbe, firma je pristala da plati oko 4,5 milijardi dolara.

Teraform je u januaru podnio zahtjev za bankrot u SAD. Slučaj je u toku, a saslušanje za razmatranje potencijalnih planova reorganizacije zakazano je za 19. septembar. Do Kvon se takođe suočava sa optužbama za prevaru u Južnoj Koreji.