Crna hronika

ZVICER PITA MILOVIĆA: KOJI MI JE PASOŠ PROVALJEN?

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Crnogorski policajci otkucali su krajem maja 2020. godine Radoju Zviceru podatke koje su dobili od kolega iz Ukrajine - da su šefu zločinačkog kavačkog klana u toj državi “pali” falsifikovani pasoši, te da se mora “prebaciti” u Crnu Goru.

Izvor: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

O tome ga je 30. maja izvijestio policajac Ljubo Milović, uz objašnjenje da je podatke dobio od tadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića. On mu je i poslao službeni dokument koji potvrđuje te informacije, ali ga i informisao da su napadače na njega otkrili uz pomoć britanske obavještajne službe, kako pišu Vijesti.

“Pali su ti pasoši, juče mi je Zoran rekao da su poslali za pasoše. Izvadi tvoj original i za CG se prebačaj”, šalje Milović četiri dana nakon što je u Kijevu, u mafijaškom napadu, Kotoranin teško ranjen.

Tu poruku poslao mu je preko nekada zaštićene Skaj aplikacije, a transkripte njihove konverzacije crnogorskim istražiteljima dostavio Europol. Iz njihove komunikacje proizilazi da govori o Lazoviću.

Zvicer se nakon obavještenja interesuje koji su mu pasoši “pali”, ali i poručuje da kod sebe ima svoju crnogorsku putnu ispravu.

“Rekao mi je dva. Jesi imao jedan na tvoje ime, drugo ime oca? Ukrajinski”, objašnjava mu sada odbjegli policajac.

“Jedan na moje ime, je li samo ukr. provaljen?”, pitao je Zvicer i od Milovića dobio odgovor:

“Nijesam pitao, rekao mi je dva, provjeriću koja. Da su poslali podatke za dva.”

“E malo mi je 50 da ih imam”, požalio mu se Kotoranin.

Da ne pametujem...
Protiv vođe kavačkog klana Radoja Zvicera i njegove kriminalne grupe crnogorski istražni organi vode više postupaka i to zbog nekoliko ubistava i šverca na tone kokaina, pranja novca...

Milovića u nekoliko krivičnih predmeta terete za tijesnu saradnju s kavačkim kriminalnim klanom, a detalji iz istraga govore da je koristio službeni položaj i resurse kako bi im dostavljao informacije o policijskim istragama, štitio članove klana, omogućavao njihove kriminalne aktivnosti, naručivao bombaške napade, ali i direktno učestvovao u švercu narkotika i cigareta, zastrašivanju...

Njegova saradnja s kavčanima otkrivena je kada je u martu 2021. godine presretnuta komunikacija vođena preko Skaj aplikacije.

Istražitelji Europola tada su i čitali o njihovim planovima za krijumčarenje kokaina, slušali razgovore o policijskim istragama, dogovore o isplatama...

O tome su razgovarali i u danu kada je policajac odao podatke dobijene posredstvom međunarodne pravne pomoći, a komunicirali su i o ranjavanju Zvicera u Kijevu, kako pišu Vijesti.

Kotoranin je, objašnjavajući Miloviću kako se osjeća i što se dogodilo, napisao:

“Dobro je sve brate, kao da me neko šipkom ubio po ruci, nemam osjećaj u prste lijeve šake.”

Milović mu poručuje: “Vratiće se to”, a potom pita: “Kako grudi junačke”..

Nakon što mu Zvicer glasovnom porukom odgovori da je dobro i objašnjava gdje je pogođen, policajac ga savjetuje da ne šalje takve poruke:

“Da ne ispadne da pametujem, slušaj sad jedan zaključak brate, obrati pažnju na glasovne poruke šta govoriš, da ne ozvuče prostorije đe te budu prebacali... Kad je nešto osjetljivo, kucaj i ženi...”, piše mu on.

Vođa kavačkog klana tada mu piše da samo rane pominje, ali i pita kako su Englezi uhvatili četvoricu škaljaraca koji su nekoliko dana ranije pokušali da ga ubiju.

“Znam da su snimili ovu četvoricu đe pričaju, bili su pod nadzorom, al’ nijesu znali koga rade, ako ne lažu, to treba biti pod upitnikom, možda su mogli reagovati ranije... Poslali su ovamo razgovor đe pričaju između sebe kako im je zaglavio oružje i kako nije prvi put da se dobije slabo oružje... sigurno je bilo masu materijala, sve su znali. Bez koga treba pucati. U to ne vjerujem baš, vidim da je uključeno dosta ljudi iz službe... Oni su rekli da su mislili da je neki Turčin meta”, prenosi mu policajac službene podatke.

“Eto sad znaju. U ovom kvartu su sve političari”, odgovara mu Zvicer.

“Saradnja je išla preko britanskog oficira za vezu, istog momenta kad se desio slučaj poslali su snimke, sve je preko Deja onog mog druga išlo, i naši ih identifikuju”, prenosi policajac šefu kavčana...

Zvicer je teško ranjen 26. maja 2020. godine, u elitnom dijelu Kijeva, u blizini kompleksa “Novopečerski Lipki”.

Nedugo nakon tog pokušaja ubistva, u Odesi su uhapšeni Baranin Stefan Mandić Đukić, Podgoričanin Emil Tuzović zvani Čečen i dvojica srpskih državljana - Milan Branković i Petar Jovanović.

Mandić Đukić i Tuzović odgovaraju i pred podgoričkim Višim sudom zbog optužbi da su stvorili kriminalnu organizaciju koja je pripremala ubistva sudija, tužilaca i policijskih funkcionera, a Đukić i zbog ubistva.

Milović: Tamari orden treba dati
Policajac Ljubo Milović brinuo je da li će ranjeni šef kavačkog klana preživjeti nakon što su škaljarci pokušali da ga ubiju u elitnom kvartu Kijeva.

Tokom konverzacije o ranjavaju Kotoranina, Milović mu poručuje da je odregovao odlučno, a onda mu piše:

“E što proživjesmo dok nijesi oči otvorio... mada smo vjerovali svi u tebe da ćeš izdržati...”

“Bio sam ja dobro, nego nikako hitna da dođe, kad sam sjeo u nju laknulo mi”, odgovara mu Zvicer.

Milović tada šalje riječi pohvale za Zvicerovu suprugu Tamaru, koja je s pištoljem u rukama krenula za napadačima.

“Kako si ženu obučio, al’ srce se ne može obučit, svaka joj čast... Prvi dan su o tebi pričali svi živi kako si odreagovao, a onda više nijesi bio tema, od tada se samo o njoj priča, od kad je slika izašla s oružjem”, piše on.

Zvicer mu je odgovorio da je “uletio” u lokal i sreo je na vratima, da je zgrabila “utoku”:

“I trči za njima, reko đe ode, što je ovo, evo je vraće se i kaže pobjegle pi*de”.

Policajac poručuje da je njegova supruga “vuk” i dodaje da se baš iznenadio...

“Mnogo smo pisali ova dva dana, kako je odlučna, drčna, e oduševila me... Bez pardona, puna snage, jedne sekunde nije pala... e orden joj treba dat. Trebalo je sve to iznijet.”

“Sreću smo imali veliku, jer tu đe mi je bio ulaz su još dvoje bili. Žena je stub porodice vazda bila u CG”, odgovara mu Zvicer.

“Da nije izvadila pištolj, ja mislim da bi se vratili”, zaključuje Milović..

Njih dvojica prepisku su tog dana nastavili o zajedničkim kriminalnim poslovima...

Saradnja je išla preko britanskog oficira za vezu, istog momenta kad se desio slučaj poslali su snimke, sve je preko Deja onog mog druga išlo, i naši ih identifikuju”, prenosi policajac šefu kavčana...