Crna hronika

GOLUBOVIĆ SASLUŠAN U ISTAZI UBISTVA JOVANOVIĆA

Na njegovom i saslušanju sada pritvorenog bezbjednjaka Zorana Lazovića u toj istrazi nedavno je javno insistirao bivši premijer Dritan Abazović. On je takođe dao iskaz pred tužiteljkom Ivanović Đerić.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Penzionisani tajni agent Duško Golubović saslušan je danas u istrazi ubistva urednika lista "Dan" Duška Jovanovića, a izjavu je dao u svojstvu građanina, prenose Vijesti.

On je u zgradu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici ušao oko podneva.

Rukovoditeljka tog tužilaštva, državna tužiteljka Lepa Medenica, potvrdila je za Vijesti da ga je saslušan u istrazi ubistva novinara.

Pojasnila je da je iskaz dao pred tužiteljkom Dankom Ivanović Đerić.

Vijestima nije poznato šta je Golubović pričao pred tužiteljkom.

Na njegovom i saslušanju sada pritvorenog bezbjednjaka Zorana Lazovića u toj istrazi nedavno je javno insistirao bivši premijer Dritan Abazović. On je takođe dao iskaz pred tužiteljkom Ivanović Đerić.

Nakon saslušanja, Abazović je izjavio za Vijesti da su se tokom njegovog mandata kao koordinatora bezbjednosnih službi, a kasnije i premijera, u operativnim informacijama vezanim za ubistvo Jovanovića konstantno provlačila dva imena - Zoran Lazović i Duško Golubović.

"Svi su redom pominjali Lazovića i još nekoliko imena. Moja uloga nije bila da provjeravam te informacije, već da ih proslijedim nadležnima, što sam i učinio, zahtijevajući da se konačno, nakon dvije decenije ćutanja i prikrivanja, taj zločin rasvijetli," rekao je Abazović, ne precizirajući u kom kontekstu su se ta imena pojavljivala, pišu Vijesti.

Glavni urednik lista "Dan" i nekadašnji poslanik ubijen je 27. maja 2004. godine - hicima iz automatskog oružja pokošen je kada je izašao iz redakcije dnevnog lista čiji je bio vlasnik.

Za učešće u ubistvu, zasada, osuđen je jedino Podgoričanin Damir Mandić, kome je Apelacioni sud u aprilu 2017. potvrdio presudu za saučesništvo i osudio ga na 19 godina zatvora. Osim izvršilaca i nalogodavaca tog ubistva pravdi izmiču i oni koji su istragu vodili tako da se istina nikada ne utvrdi. Nije utvrđeno ni ko je odgovoran za to što gotovo dvije decenije nema ozbiljnijih rezultata.

U toj istrazi proteklih mjeseci saslušano je više osoba, a među njima i pojedini novinari koji su 2004. godine radili u redakciji čiji glavni urednik je ubijen.

Krajem juna novinarka Nataša Miljanović Zubac predočila je tužiteljki podatke do kojih je došla istražujući ubistvo Jovanovića, a koji bi, kako tvrdi, mogli dovesti do rasvjetljavanja tog zločina.

Novinarka Radio televizije Republike Srpske u svojstvu svjedoka dala je iskaz pred tom tužiteljkom Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Nakon saslušanja ona je Vijestima saopštila da sa javnosti neće dijeliti podatke do kojih je došla, a koje je predočila tužiteljki, kako ne bi ugorozila istragu za koju joj se, kazala je, čini da konačno, nakon 20 godina može dovesti do nalogodavaca i direktnih izvršilaca tog zločina, prenose Vijesti.

Pred tužiteljkom Ivanović Đerić i sestra ubijenog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića, Slavica Šćekić saslušana je nakon izjave da je na stolu njenog pokojnog brata vidjela dokument koji govori o učešću Vuka Vulevića u ubistvu Jovanovića.

Slavica Šćekić je u izjavi za Portal RTCG potvrdila da je dobila poziv od Višeg državnog tužilaštva i da je dala izjave povodom njenih navoda o ubistvu Jovanovića.

"Ja sam tokom gostovanja u emisiji 'Referat' rekla da sam na stolu mog brata vidjela policijski dokument gdje je bilo navedeno da je Vuk Vulević pucao sa zadnjeg sjedišta, naslonivši desnu ruku na rame Muše Osmanagića, koji je sjedio na mjestu suvozača, da mu ruka ne zadrhti i tako je pucao i ubio Duška Jovanovića", navodi Šćekić.

Ona je navela da je njen pokojni brat otkrio ko je ubio Duška Jovanovića i da nije isključeno da ga je to koštalo života.

Ističe da je nakon svirepog ubistva, u njegovoj sobi pronašla zapisnik i izvještaj sa imenom ubice.

Prošle godine u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, u toj istrazi, saslušano je nekoliko osoba, među kojima i Vesna Medenica, koja je bila vrhovni državni tužilac kada je Jovanović ubijen.

Ona je iskaz dala u istrazi otvorenoj 2021. godine, kojom rukovodi tužiteljka Ivanović Đerić.

Nakon saslušanja, njen pravni zastupnik, advokat Zdravko Begović, kazao je za "Vijesti" da je Medenica dala iskaz u svojstvu svjedoka i da on nije prisustvovao tom saslušanju, pišu Vijesti.

"Iz komunikacije sa njom mogu reći da je juče dala sve podatke koje je tada dobila od istražnih organa. Zadovoljna je činjenicom da se nastavlja istraga i očekuje da se uspješno okonča", izjavio je Begović u junu prošle godine.

U svojstvu svjedoka prethodno je saslušan i nekadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović.

On se, navodno, izjašnjavao na okolnosti nestanka službene zabilješke u kojoj su službenici UP nakon hapšenja jedinog osuđenog za saučesništvo u tom ubistvu Damira Mandića upisali sve što im je te noći ispričao.

Nekadašnji prvi crnogorski policajac prije nekoliko godina je saopštio da je ubistvo Jovanovića operativno riješeno, odnosno da policija zna ko je to uradio, ali da nema materijalne dokaze.

Sredinom septembra 2019. godine rekao je da je umor nadležnog tužioca u noći likvidacije razlog što do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva vlasnika "Dana" i što je taj predmet nepovratno izgubljen.

Možda ce vas zanimati