Crna hronika

LAZOVIĆ U PREPISCI SA ŠARIĆEM: Špijuna masu, vjerujem samo mojima, sve ludo i svemu su naredni

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Kako se navodi u komunikaciji sa tada kriptovane aplikacije Skaj, on optuženom Šariću objašnjava kakvu je ekipu fajtera odabrao.

Izvor: printscreen beraneonline.me

U pauzama dogovaranja šverca kokaina sa šefom zločinačkog kavačkog klana Radojem Zvicerom, dostavljanja tajnih informacija o policijskim istragama, podučavanja kako da se najlakše riješe škaljaraca, pritvoreni policajac Petar Lazović tom Kotoraninu hvalio se da na padinama crnogorskih planina ubija zaštićenu divljač - srne, kako pišu Vijesti.

Iz prepiski sa nekada zaštićene Skaj aplikacije proizilazi da je to činio u oktobru 2020. godine.

“Ljubišnja evo dva dana. Brate, planinom, sinoć sam srnu na far po noći oko 11 ubio, na 120 m u vugla brate. Kažu mi - pazi, ovuda prelijeće. Eto ova neće”, piše Lazović 4. oktobra te godine.

Kao potvrdu svog “podviga” sin tadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića poslao je fotografiju ustrijeljene srne i planine na kojoj lovi.

Na jednoj od fotografija vidi se srna ustrijeljena u predijelu glave.

Srne su zakonom zaštićena divljač, a Krivičnim zakonom predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora za onoga ko ubija ili povređuje životinje koje pripadaju posebno zaštićenim životinjskim vrstama.

Zakonom o divljači i lovstvu propisano je da je ta vrsta divljači zaštićena trajnom zabranom lova.

Uprkos tome, ali i činjenici da su crnogorski istražni organi još u ljeto 2021. godine od partnera iz Europola dobili komunikaciju u kojoj se pritvoreni policajac hvali ubistvom srne, javnosti do sada nije poznato da je Lazović procesuiran i za to krivično djelo.

On je sa Zvicerom, ali i još nekoliko pripadnika kriminalne ekipe tog Kotoranina, u više navrata pričao o lovu, a iz njihove prepiske proizilazi da su mu poklanjali lovačke pse vrijedne i po nekoliko hiljada eura.

Mlađeg Lazovića u više krivičnih predmeta terete za tijesnu saradnju sa kavačkim kriminalnim klanom, a detalji iz istraga govore da je koristili službeni položaj i resurse kako bi im dostavljao informacije o policijskim istragama, štitio članove klana, omogućavao njihove kriminalne aktivnosti, ali i direktno učestvovao u švercu narkotika i cigareta...

Njegova saradnja sa tim zločinačkim klanom otkrivena je kada je u martu 2021. godine presretnuta komunikacija vođena preko Skaj aplikacije.

Istražitelji Europola tada su i čitali o njihovim planovima za krijumčarenje kokaina, slušali razgovore o policijskim istragama, dogovore o isplatama...

Otkriveno je i da je tadašnji policajac Petar Lazović birao ko će sa njim raditi u Odsjeku za posebnu operativnu podršku, uprkos tome što su neki od njih, kako tvrdi, imali i po 10 krivičnih prijava.

To proizlazi iz njegove telefonske komunikacije sa Pljevljakom Darkom Šarićem, koju je Europol dostavio crnogorskim istražnim organima.

Policijskim Sektorom za borbu protiv kriminala tada je rukovodio njegov otac Zoran Lazović, dok je Petar bio neformalni šef Odsjeka za operativnu podršku.

Kako se navodi u komunikaciji sa tada kriptovane aplikacije Skaj, on optuženom Šariću objašnjava kakvu je ekipu fajtera odabrao.

Njih dvojica komunicirali su tokom 2020. godine, a o policijskom eskadronu Lazović mu je pričao početkom avgusta, žaleći se Pljevljaku da ima mnogo “špijuna” zbog kojih nije mogao da otme škaljarca privođenog nekoliko dana ranije.

“Znaš i sam, špijuna masu. Uvaliće nas neko. A samo mojima vjerujem, jer znaju da ih ostavit neću, da sve sa njima dijelim. Brate ovo su sve ludaci i svemu naredni, ovi mogu sve, samo ću kad ljubi radio sa njim, nešto da ih zbrinem koliko toliko. Svi faks završili, svi 10, 15 god. službe, sve bivši fajteri i navijači i svi po 10 krivičnih, ja ih birao. I sve ja doveo”, piše policajac Šariću.

Petar Lazović uhapšen je u julu 2022. godine, iako je Specijalno državno tužilaštvo godinu prije toga iz Europola dobilo transkripte koji teško optužuju njega i Milovića, ali je tadašnji specijalni tužilac Saša Čađenović arhivirao predmet i oslobodio ih odgovornosti.

Nova istraga pokrenuta je četiri mjeseca nakon odluke Čađenovića, i to tek kada je portal Libertas objavio prepiske policajaca s pripadnicima organizovane kriminalne grupe kavački klan i njihovim beogradskim plaćenicima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

U međuvremenu, uhapšen je i Čađenović, kojeg teret da je kao specijalni tužilac igrao za Zvicerovu ekipu. On je nedavno izašao iz Istražnog zatvora, u koji su odlukom crnogorskih sudova poslati i njegov nekadašnji šef, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i stariji Lazović. I njih dvojicu terete da su službeni položaj podredili kavačkom klanu.

Svi su negirali krivicu.

Znaš i sam, špijuna masu. Uvaliće nas neko. A samo mojima vjerujem... Brate ovo su sve ludaci i svemu naredni, ovi mogu sve... Svi faks završili, svi 10, 15 god. službe, sve bivši fajteri i navijači i svi po 10 krivičnih, ja ih birao. I sve ja doveo.