Crna hronika

ADVOKAT MARKOVIĆ: Hrvatska ne vodi bilo kakav postupak protiv Katnića

Autor Milica Mrvaljević Izvor CdM

Prema njegovim riječima činjenica da država Hrvatska ne vodi bilo kakav postupak protiv Milivoja Katnića

Izvor: MONDO/Vedran Ilić

Hrvatska protiv Milivoja Katnića ne vodi niti je ikada vodila bilo kakav postupak za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva ili za bilo koje drugo krivično djelo, saopštio je branilac bivšeg glavnog specijalnog tužioca, advokat Marjan Marković, piše CdM.

On je reagovao, na kako kaže, neistinitu izjavu potpredsjednika Vlade Crne Gore Alekse Bečića u kojoj je u Skupštini Crne Gore u subotu, naveo “da Republika Hrvatska „tereti“ mog branjenika za ratni zločin počinjen na teritoriji Hrvatske”, što bi trebalo da znači da se u Hrvatskoj protiv Katnića vodi odgovarajući krivični postupak.

“Država Hrvatska protiv Milivoja Katnića ne vodi niti je ikada vodila bilo kakav postupak za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva ili za bilo koje drugo krivično djelo. Činjenica da su nadležni organi Hrvatske postupili po zamolnici STD Crne Gore i saslušali jednog svjedoka nikako ne znači, kako to pokušava prikazati potpredsjenik Vlade, da država Hrvatska protiv Milivoja Katnića vodi postupak zbog krivičnog djela ratni zločin, budući da je ta radnja preduzeta shodno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Inače, prednje je potvrdio i saopštio Anto Nobilo advokat iz Zagreba u svom javnom nastupu pred crnogorskim medijima, a sve u svojstvu savjetnika odbrane okrivljenog Milivoja Katnića”, istakao je Marković u izjavi dostavljenoj CdM-u.

Prema njegovim riječima činjenica da država Hrvatska ne vodi bilo kakav postupak protiv Milivoja Katnića za navedeno krivično djelo, da je država Crna Gora takav postupak pokrenula nakon 32 godine od navodno počinjenog djela, te da je takvu izjavu dao potpredsjednik Vlade, i to na skupštinskom zasijedanju, ukazuje samo na jedno – da se radi o klasičnom političkom procesu i političkom progonu Milivoja Katnića.