Crna hronika

TAMARA ZVICER UPOZORAVALA RADNIKE! "Ne pominji za koga radiš i čiji su stanovi"

Izvor Kurir

Istražni sudija podgoričkog Višeg suda najprije je donio odluku kojim se ti stanovi privremeno oduzimaju zbog sumnje da su Zvicerovi i da su stečeni “prljavim” novcem, ali je to rješenje odbačeno nakon žalbe privatne firme na koju se formalno vode...

Izvor: detective-info.com.ua

Tamara Zvicer upozoravala je svojevremeno radnika, koji je opremao stanove u Master kvartu, da policijskim inspektorima ni po koju cijenu ne govori čije su to nekretnine i za koga radi, nakon što ju je ovaj telefonom pozvao i obavijestio o prisustvu inspektora.

Iz Vrhovnog suda navode da je upravo supruga Radoja Zvicera vodila računa o opremanju tih pet vrijednih nekretnina, što između ostalog govori da su one bile u njihovom, a ne vlasništvu kompanije Master inženjering kako je to zvanično zavedeno u katastru.

Konstatovali su to usvajajući zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva i utvrđujući da je pravosnažnim rješenjem Višeg suda u Podgorici od 10. oktobra 2023. godine, povrijeđen zakon u korist okrivljenog šefa kavačkog kriminalnog klana.

Istražni sudija podgoričkog Višeg suda najprije je donio odluku kojim se ti stanovi privremeno oduzimaju zbog sumnje da su Zvicerovi i da su stečeni “prljavim” novcem, ali je to rješenje odbačeno nakon žalbe privatne firme na koju se formalno vode...

“Određuje se privremena mjera obezbjeđenja zabrane korišćenja i raspolaganja nepokretnosti... u odnosu na nekretnine... stana br. 38... stambeni prostor - duplex, potkrovlje i tavan, površine 85 m2, u formalnom vlasništvu ‘M. I.’, stan broj 39... stambeni prostror - duplex, potkrovlje i tavan, površine 82 m2, u formalnom vlasništvu ‘M. I.’, stan broj 47... stambeni prostor, VIII sprat površine 52 m2, u formalnom vlasništvu ‘M. I.’, stan broj 32... stambeni prostor, VII sprat površine 72 m2, u formalnom vlasništvu ‘M. I.’, stan broj 39... stambeni prostor, VIII sprat površine 72 m2, u formalnom vlasništvu ‘M. I.’, jer postoji osnovana sumnja da je navedena imovina stečena kriminalnom djelatnošću”, navodi se u rješenju Višeg suda.

Ocjenjujući da je zahtjev VDT-a osnovan, iz Vrhovnog suda podsjećaju da se Radoje Zvicer sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije i da je u odnosu na njega pokrenuta finansijska istraga.

Tokom te istrage pretresen je i sadržaj mobilnog telefona radnika angažovanog na opremanju stanova, a koji je bio u konstantnoj komunikaciji s Tamarom Zvicer od 19. novembra 2020. do 28. novembra 2022. godine.

“Iz navedene komunikacije proizilazi osnovana sumnja da je V. K. sa Z. T. komuniricao u vezi s opremanjem stanova i kuće u vidu izrade i ugradnje namještaja od pločastih materijala (kuhinje s ugradnom tehnikom, plakara, stolova, tv komoda i ostalog namještaja)”, dodaje se između ostalog u odluci Vrhovnog suda.

Sudije u odluci detaljno navode njihovu komunikaciju, ali i sa drugim majstorom koji je radio na montaži namještaja...

“Jeste li završili gore s montažom”, pita ga ona 20. oktobra 2022. godine.

“Još četiri dana imamo gore, pa prelazimo u Kavač”, odgovara joj sagovornik, citiraju sudije u dokumentu.

“Imajući u vidu sadržinu naprijed navedenih poruka i sadržinu komunikacija ostvarenih između T. Z., supruge okrivljenog R. Z. i V. K., radnika koji je bio angažovan na opremanju predmetnih stanova... ovaj sud nalazi da postoji osnovana sumnja da su navedene nepokretnosti imovina okrivljenog R. Z. kako se to osnovano ukazuje zahtjevom za zaštitu zakonitosti”, stoji u odluci Vrhovnog suda.

Objašnjavaju da je sud posebno imao u vidu odnos Tamare Zvicer prema tim stanovima, a prije svega njenu angažovanost i posvećenost u vezi sa svim detaljima vezanim za opremanje:

“U kom pravcu imenovana daje upustva, predloge i naredbe, u vezi s nabavkom nedostajućih uređaja, interesujući se za period završetka radova, šifru za otvaranje ulaznih vrata zgrade, kao i za ključeve od predmetnih stanova, a što je karakteristično za faktičke vlasnike stambenih jedinica, posebno imajući u vidu razgovor između T. Z. i V. K. u kojem je V. obavještava da je u dvosobnim stanovima kupac u obavezi da postavi klime, a u vezi s čim je imenovana negodovala odgovarajući: ‘Ma kako da ne’. Upravo iz navedene poruke kojom V. K. obavještava T. Z. da je u dvosobnim stanovima kupac u obavezi da postavi klime, a s tim u vezi i reakcija T. Z., koja negoduje na tu informaciju, takođe ukazuje na osnovanu sumnju da su predmetne nekretnine u faktičkom vlasništvu njenog supruga - okrivljenog R. Z.”, navodi se u presudi.

Navode da na istovjetan zaključak upućuje i njena reakcija nakon saznanja da su došli nadležni inspektori da obilaze stanove, kada ona radnika upozorava da ne otkriva čiji su:

“I nakon što joj K. kaže da su prisutni radnici inspektorima već pokazali stanove, negoduje da to ne mogu da rade već da je trebalo da kažu da ne znaju čiji su stanovi i da im to odmah prenese”...

Pojašnjavaju da iz razgovora od 17. oktobra 2022. godine proizilazi da je majstor saopštio Tamari Zvicer da su došli inspektori policije “u one stanove u P. đe radi i pitali da im se pokaže svaki stan đe rade i za koga rade”...

“U kojoj daljoj komunikaciji T. Z. je upozorila V. K. ‘da slučajno ne kaže za koga rade i čiji su stanovi, da inspektori moraju reći koji su i odakle dolaze, da V. nije znao u tom trenutku jesu li to bili policijski inspektori, jesu li se predstavili radnicima, a da je od radnika traženo da im pokažu stanove u kojima su radili, nakon čega je T. Z. kritikovala K. komentarišući: ‘I jesu pokazali pametnjakovići, jesu’”... Imajući sve prethodno u vidu, nejasan je i nelogičan zakljućak vijeća Višeg suda u Podgorici da ne postoji osnovana sumnja da se radi o imovini pribavljenoj kriminalnom djelatnošću organizacije čiji je organizator okrivljeni Z. R., iako je, kako to dalje proizilazi i iz obrazlaženja pobijanog rješenja, nesporno da je njegova supruga T. Z. bila zadužena za opremanje stanova”, dodaju iz Vrhovnog suda.

Kompanija “Master-inženjering”, čiji je jedini osnivač i izvršni direktor Podgoričanin Vladan Ivanović, između ostalog je i formalni vlasnik kolokvijalno nazvane “ničije kuće” na Gorici.

Sporna kuća pored državne vile “Gorica”,nalazi se na parceli koja je, prema podacima iz katastra, u svojini Glavnog grada, dok pravo korišćenja ima vlasnik firme Ivanović.

Kuća koja se više od deceniju gradi na Gorici dospjela je u žižu javnosti nakon što je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević još 2019. godine izjavio da se gradi za tadašnjeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ali da se samo formalno vodi na njegovog prijatelja Vladana Ivanovića.

Službenici SPO početkom juna ove godine, po nalogu SDT-a, danima su pretresali nekoliko stanova u Master kvartu, a potom su obavili i pretres i popis inventara “ničije kuće”, za koju je Ivanović tih dana medijima potvrdio da “nije ničija, već njegova”...

Sudije podsjećaju da iz spisa predmeta SDT-a proizilazi da postoji osnovana sumnja da je Zvicer tokom druge polovine 2020. godine formirao kriminalnu organizaciju čiji su članovi postali Ljubo Milović, Petar Lazović, Milan Vujotić, Radoje Živković, Slobodan Kašćelan, Nikola Spasojević, Duško Roganović, Radovan Mujović, Radovan Pantović i Nikša Perović.

Piše da je sam ili preko drugih vrbovao iste koji se terete za ubistva, šverc droge, držanje ilegalnog oružja, krijumčarenje, zloupotrebu službenog položaja i pranje novca...

“Te je okrivljeni Z. R. kao organizator, u cilju realizacije kriminalnog plana pripadnicima odredio zadatke i uloge, za sebe odredio da planira izvršenje pojedinih krivičnih djela i naređuje kada će se i na koji način izvršiti, da obezbjeđuje novac za izvršenje krivičnih djela, da određuje koji će pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije biti ubijeni, da u tom cilju sam ili preko drugih pripadnika kriminalne organizacije nabavlja vatreno oružje, da organizuje krijumčarenje opojnih droga kokaina i hašiša iz Južne Amerike i Afrike u Crnu Goru, druge države Evrope i Australiju, određuje iznose novca koji će svaki pripadnik kriminalne organizacije uložiti u krijumčarenje kokaina i hašiša, količine prokrijumčarenog kokaina i hašiša koje će svaki pripadnik dobiti nakon preprodaje kokaina i hašiša i da vrši kontrolu pripadnika svoje kriminalne organizacije”....