Crna hronika

ČAĐENOVIĆ OSTAJE NA SLOBODI

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Pobjeda

Viši sud je 11. jula ukinuo pritvor Čađenoviću uz nalog da se suspendovani specijalni tužilac odmah pušti na slobodu.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Vanraspravno vijeće podgoričkog Višeg suda prošle nedjelje odlučilo je da bivši specijalni tužilac Saša Čađenović ostane na slobodi i ne vraća se u Istražni zatvor u Spužu gdje je proveo 19 i po mjeseci jer je, prema optužbama kolega iz Specijalnog tužilaštva, pomagao članovima kavačkog klana da izbjegnu krivičnu odgovornost, piše Pobjeda.

Čađenović je istog dana napustio Istražni zatvor u Spužu pod uslovom da ne napušta mjesto stanovanja.

Uslijedila je žalba Specijalnog tužilaštva koju je Apelacioni sud usvojio i naložio da se u ponovnom postupku ponovo odlučuje o tome da li Čađenović treba ostati na slobodi ili ga treba vratiti u Spuž.

Vanraspravno vijeće sudija je prethodne sedmice odlučilo da se Čađenović neće vraćati u pritvor.

Odbrana Čađenovića je više puta ukazivala da se pritvor Čađenoviću odavno pretvorio u kaznu.

Advokat Lazar Aković je prilikom posljednjeg predlaganja za ukidanje pritvora Čađenoviću kazao da kada je on u pitanju ne postoji rizik od bjekstva.

On je istakao da na sudove ne bi trebalo da vrše pritisak političke elite i javnost.

U slučaju Saše Čađenovića, Ustavni sud Crne Gore donio je više odluka kojima je usvajao ustavne žalbe okrivljenog specijalnog tužioca i ukidao rješenja Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda o produženju pritvora.

Odbrana Čađenovića je u više navrata isticala da je povrijeđeno njegovo pravo na suđenje u razumnom roku.

Čađenović je nakon hapšenja negirao optužbe da je radio za kavački klan i pripadnike te mafijaške organizacije čuvao od krivičnog gonjenja.

Negirao je veze sa Kotoraninom Radojem Zvicerom i pripadnicima njegove kriminalne organizacije podsjećajući da su svi oni kojima je on navodno činio ustupke završavali na optužnicama na osnovu dokaza koje je prikupio shodno zakonu i ovlašćenjima.

Prema optužnici Specijalnog tužilaštva Čađenović je prikrivao izvršioce najtežih krivičnih djela i nije pokretao krivične postupke protiv njih tako što je uklanjao krivične prijave protiv vođa i pripadnika kriminalnog kavačkog klana Radoja Zvicera, Igora Božovića, Milana Vujotića, Radoja Živkovića, Aleksandra Paunovića i Aleksandra Ljumovića.

Tužilac Čađenović je, piše u optužnici, postao član kavačkog klana u drugoj polovini 2020. godine.