Crna hronika

ISTRAGA OKONČANA: KATNIĆA NE PRISLUŠKUJU U SPUŽU

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Ne prisluškuje se spuška ćelija u kojoj boravi bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, proizilazi iz odgovora Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Iz institucije kojom rukovodi Duško Milanović, saopšteno je “Vijestima” da je državni tužilac odbacio prijavu tog pritvorenika protiv nepoznatih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), zbog krivičnih djela - zloupotreba službenog položaja i neovlašćeno prisluškivanje i snimanje, kako pišu Vijesti.

“Obavještavamo Vas da je postupajući državni tužilac odbacio krivičnu prijavu M. K. protiv nepoznatih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i neovlašćeno prisluškivanje i snimanje. Državni tužilac je nakon obavljenog uviđaja i sprovedenog vještačenja našao da ne postoji osnovana sumnja da su izvršena prijavljena krivična djela, kao ni bilo koje drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti”, piše u odgovorima ODT-a dostavljenim listu.

Katnić je krajem prošlog mjeseca prijavio nadležnima da se njegova zatvorska ćelija prisluškuje, zbog čega je osnovni državni tužilac obavio uviđaj prostorije u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) gdje boravi...

“Vijestima” je tada iz podgoričkog Osnovnog tužilaštva objašnjeno da je taj posao odrađen nakon što su inicirali naredbu za pretres od strane nadležnog suda i da su prilikom uviđaja izuzeti tragovi i predmet koji će biti vještačeni ne konkretizujući o čemu se radi.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” tokom uviđaja skidana je i rasvjeta u ćeliji, jer je Katnić insistirao da bi uređaj za prisluškivanje mogao biti postavljen u sijaličnom grlu.

Nakon promjene tridesetogodišnje vlasti DPS-a u nekadašnjem Katnićevom kabinetu 2021. godine pronađen je uređaj za prisluškivanje, zbog čega je uhapšen pa optužen nekadašnji šef tajne policije Dejan Peruničić.

Iz više nezvaničnih izvora “Vijestima” je tada potvrđeno da je “bubica” postavljena 2017. godine, dok su u prostorijama Specijalnog državnog tužilaštva obavljane određene popravke...

Katnić je tada novinarima kazao da indicije govore da je ta nezakonitost učinjena iz Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Tim slučajem na posebnoj sjednici bavio se i skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu, a jedan od učesnika kasnije je ispričao “Vijestima” da je pred poslanicima prepričana izjava agenta koji je postavio uređaj u Katnićev kabinet i koji je navodno rekao da je to učinio po naređenju nadređenih i da navodno nije znao da je u pitanju nezakonita aktivnost.

Viši sud u Podgorici nedavno je zatvorio za javnost suđenje Peruničiću i službeniku ANB-a Srđi Pavićeviću, nakon što su protiv njih objedinjena tri predmeta za nezakonito prisluškivanje i praćenje građana.

Sudija Igor Đuričković tako je odlučio radi čuvanja tajne i javnog reda.

Državni tužilac je nakon obavljenog uviđaja i sprovedenog vještačenja našao da ne postoji osnovana sumnja da su izvršena prijavljena krivična djela, kao ni bilo koje drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti", piše u odgovorima ODT-a dostavljenim listu

Peruničić se tereti da je organizovao praćenje i prisluškivanje više političkih, tada opozicionih lidera, novinara, sveštenih lica, ali i bivšeg glavnog specijalnog tužioca...

On je, kako tvrde iz SDT-a, u više navrata davao usmene naloge Pavićeviću da na području Podgorice, Budve i Cetinja, bez prethodno izdatog pisanog naloga, prati i osmatra više osoba uz korišćenje tehničkih sredstava za foto-dokumentovanje, kako prišu Vijesti.

Pavićević se tereti da je po nalogu Peruničića koordinirao tim aktivnostima i sam učestvovao u njima, bez prethodno izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje, iako je znao i bio dužan da zna da je to suprotno članu 11 Zakona o ANB-u.

Hapšenje zbog pomaganja kavčanima
Katnić i nekadašnji pomoćnik direktora policije za borbu protiv kriminala Zoran Lazović uhapšeni su 14. aprila zbog navodnog pomaganja pripadnicima kavačkog kriminalnog klana.

U spisima SDT-a konstatuje se da su bivši bezbjednjak i nekadašnji tužilac samo formalno preduzimali akcije ekipe kojom rukovodi Radoje Zvicer.

Objašnjava se da je Katnić znao šifre pod kojima vođe te zločinačke organizacije pišu na Skaj aplikaciji, ali da nije preduzeo ništa da ih procesuira.

Naprotiv, navodi se, on se saglasio sa stavom svog tada podređenog tužioca Saše Čađenovića da ne pokreće postupak protiv jednog od kavčana Duška Roganovića, čime je pomogao i Zviceru, Milanu Vujotiću, Draganu Kneževiću, Radoju Živkoviću i drugima.

U dokumentima piše i da je Katnić obmanjivao javnost da su optuženi kriminalci iz Beograda Veljko Belivuk i Marko Miljković u Crnu Goru ušli na zahtjev Republike Srbije i da se prema njima konstantno preduzimaju mjere i radnje, dok je Lazović tim članovima kavačkog klana omogućio da nesmetano pređu granicu, na zahtjev Zvicera.

Belivuk i Miljković bili su na crnoj listi crnogorskih bezbjednosnih službi, a onda je s njihovih imena skinuta zabrana.