Crna hronika

U ODT-U U PODGORICI FORMIRAN PREDMET PROTIV VESNE BOROVIĆ

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi, Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Podgorici formiralo je predmet protiv Vesne Borović, vršiteljke dužnosti sekretara u podgoričkoj Mjesnoj zajednici “Velje brdo”.

Izvor: MINA

To su juče kazali “Vijestima” iz tužilaštva i dodali da je predmet u postupku izviđaja.

ODT je predmet formiralo na osnovu anonimne prijave, koja je, pored ostalih, dostavljena i “Vijestima”. U prijavi, podnosilac, navodi da Borović kao v. d. sekretarka mjesne zajednice Velje brdo nije poštovala odredbe Odluke o mjesnim zajednicama za vrijeme vršenja dužnosti sekretara.

“I na štetu zaštićenog područja (Parka prirode ‘Rijeka Zeta’) i vlasnika poljoprivrednog zemljišta koji poštuju propisane smjernice za izgradnju objekata je propuštanjem radnji koje su ipak bile njena obaveza pričinila nezakonitu korist nelegalnim graditeljima, koji ne zadovoljavaju osnovne minimalne zahtjeve kada je u pitanju potrebna površina za izgradnju objekata”, piše, pored ostalog u prijavi.

“Vijesti” su Borovićevoj putem Vibera, te elektronskim putem, na email adresu koja je navedena na vebsajtu Glavnog grada Podgorica, u dijelu koji se odnosi na rad mjesnih zajednica, dostavile molbu za komentar. Ona juče nije odgovorila na upit redakcije.

Na veb lokaciji Glavnog grada, gdje su kontakti mjesnih zajednica, naveden je i fiksni broj telefona MZ Velje brdo, ali stoji i da je njihovo radno vrijeme samo utorkom, od 8.00 do 16.00 sati.

Na spisku uredskih dana za vrijeme godišnjih odmora u mjesnim zajednicama, koji je takođe dostupan na veb lokaciji podgorica.me, nije navedeno ime Vesne Borović, niti plan odmora za MZ Velje brdo.

Uz primjerak krivične prijave, podnosilac je medijima dostavio i fotografije objekata za koje tvrdi da su nelegalni i da su “uništili zaštićeno područje”, kako pišu Vijesti.

Podnosilac navodi da je Vesna Borović za v. d. sekretarku MZ Velje brdo određena u septembru 2021. godine, da prema Odluci u mjesnim zajednicama za vrijeme vršenja dužnosti sekretara, vršilac dužnosti “ima prava, obaveze i odgovornosti sekretara”, a da Borovićeva, kako stoji u prijavi, “obaveze i odgovornosti koje ima nije poštovala”.

“I na štetu zaštićenog područja i vlasnika poljoprivrednog zemljišta koji poštuju propisane smjernice za izgradnju objekata je propuštanjem radnji koje su ipak bile njena obaveza, pričinila nezakonitu korist nelegalnim graditeljima koji ne zadovoljavaju osnovne minimalne zahtjeve kada je u pitanju potrebna površina za izgradnju objekata. Kako joj je praktično jedina obaveza bila da čuva to zaštićeno područje i da mještanima i vlasnicima poljoprivrednog zemljišta predoči prednosti tog područja koje mora da zna u prste, naročito kada je u pitanju poljoprivredni i turistički potencijal, i da ujedno bude link sa Glavnim gradom u ostvarivanju isključivo zakonitog interesa i to poštujući propise, a ne da bude link sa određenim službama kako bi određena grupa ostvarivala beneficije koje se ne mogu opravdati kao zakonito postupanje, već isključivo zloupotreba položaja radi pribavljanja koristi određenoj grupi nelegalnih graditelja”, stoji u prijavi, kako prenose Vijesti.

Podnosilac dodaje i da nije konstituisan Savjet MZ Velje Brdo, te da je time “odgovornost Vesne Borović kao jedinog organa mjesne zajednice bila umnogome veća”.

“Od kada je određena/imenovana za sekretarku na teritoriji MZ Velje brdo su u kontinuitetu vršena sljedeća krivična djela: građenja objekta bez prijave i dokumentacije za građenje (član 326a KZCG), protivpravno priključenje na infrastrukturu (član 326c KZCG), oštećenje životne sredine (član 307 KZCG), uništenja biljaka (član 308) i uništenje i oštećenje zaštićenog prirodnog dobra (član 310)”, navodi podnosilac prijave.

Park prirode “Rijeka Zeta” pripada teritorijama opština Podgorica i Danilovgrad. Na teritoriji Podgorice, Parkom upravlja Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice (AUZP), dok je ostatak Parka u danilovgradskoj opštini. “Kako se dio Parka prirode ‘Rijeka Zeta’ nalazi u KO Velje brdo blizu rijeke Zete i kako je isto prostorno-urbanističkim planom (PUP) predviđeno kao poljoprivredno zemljište, što je uvijek i bilo, te mu je namjena i više nego jasna... njegovo uništavanje predstavlja direktan udar na ekološku državu Crnu Goru”, navodi se u prijavi.

Taj zahvat PUP-a Podgorica, kako se dodaje, nalazi se na prostoru namijenjenom za poljoprivredne površine. “Taj prostor se nalazi uz rijeku Zetu, tj. dio je Bjelopavlićke ravnice i predstavlja jedno od najvećih blaga Podgorice i ujedno Crne Gore. Taj prostor je oduvijek tradicionalno imao jasnu namjenu i ona ne može biti mijenjana, jer na taj način bi uništili ono što je prirodno nasljeđe... Ova ravnica kroz koju protiče rijeka Zeta je oduvijek bila bogata... te zaista očekujem da postupite po ovoj krivičnoj prijavi i da u ovom slučaju država ima kapaciteta da zaštiti ovo područje”, piše u prijavi.

O gradnji na Veljem brdu, u zaštićenoj zoni Parka, nedavno je objavio i Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), navodeći da na tom prostoru niče čitavo novo naselje. CIN-CG-a je za potrebe istraživanja, podgorički dio Parka obišao sa rendžerima AUZP-a. Kako su objavili, tokom obilaska utvrdili su da je na prostoru Veljeg brda u posljednje vrijeme niklo čak sedam bespravnih objekata. Pored većine nedovršenih objekata, navode, istaknuto je rješenje Ekološke inspekcije o zabrani gradnje, a manji broj ima i zabranu Građevinske inspekcije, kako pišu Vijesti.