Crna hronika

APELACIONI SUD POTVRDIO ODLUKU VIŠEG: ODBIJENO IZRUČENJE DO KVONA SAD-U

Autor Balša Janković

Apelacioni sud potvrdio je rješenje VIšeg suda u Podgorici kojim je odbijeno izručenje državljanina Južne Koreje Do Kvona Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Izvor: YouTube/screenshot/PUJO.RS/Coinage

"Prvostepenim rješenjem Višeg suda u Podgorici dozvoljeno je izručenje u skraćenom postupku državljanina Republike Koreje okrivljenog Kwon Do Hyeonga, radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi Republike Koreje, dok je odbijeno izručenje ovog okrivljenog u skraćenom postupku po molbi SAD-a. Protiv navedenog rješenja nije bilo žalbe, pa je odluka Višeg suda u Podgorici u dijelu u kojem je dozvoljeno izručenje u skraćenom postupku po molbi Republike Koreje pravnosnažna", navodi se u saopštenju Apelacionog suda.

Taj sud kaže da su po službenoj dužnosti ispitivali navedeno rješenje u stavu drugom izreke, kojim je odbijeno izručenje Do Kvona u skraćenom postupku po molbi SAD-a, kako je to predviđeno članom 19 stav 2 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, zbog čega su im, dodaju, spisi predmeta i dostavljeni od Višeg suda u Podgorici.

"Po ocjeni Apelacionog suda pravilno je prvostepeni sud utvrdio ispunjenost zakonskih uslova za izručenje po obje molbe shodno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i da je zamolnica Republike Koreje po redoslijedu prispijeća ranije prispjela u odnosu na zamolnicu SAD-a, pa je pravilnom ocjenom ovog i drugih kriterijuma iz člana 26 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, koji se primjenjuje u slučaju kada izručenje istog lica traži više država, dao prednost molbi Republike Koreje, a posljedično je odbio molbu za izručenje SAD-a. Za svoju odluku je dao jasne i dovoljne razloge koje je prihvatio i drugostepeni sud", zaključili su.