Crna hronika

LJEŠKOVIĆ NASRTAO NA DRŽAVLJANINA TURSKE?

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

“Tačno je da je pacijent R.Lj. ušao u sukob sa pacijentom E.S., usljed čega nije bilo vidljivih povreda”, kazao je Mačić.

Izvor: MONDO/Gordana Šćepanović

Pritvoreni Nikšićanin Radoš Lješković ponovo je ušao u sukob sa pacijentom Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru, ovoga puta turskim državljaninom E.S, ali su obojica iz incidenta izašli bez vidljivih povreda.

To je “Vijestima” kazao direktor SB Dobrota dr Aleksandar Mačić.

“Tačno je da je pacijent R.Lj. ušao u sukob sa pacijentom E.S., usljed čega nije bilo vidljivih povreda”, kazao je Mačić.

Prema njegovim riječima, nedavno su službenici Uprave policije dolazili i na poziv načelnika Odjeljenja za forenzičko-sudsku psihijatriju, zbog odbijanja premještanja na drugo odjeljenje jednog pacijenta, ali nisu intervenisali.

“Nakon razgovora načelnice odjeljenja i još jednog psihijatra sa pacijentom, situacija je smirena, te nije bilo potrebe za intervencijom, za koju, uzgred budi rečeno, službenici Uprave policije nisu bili pretjerano ni raspoloženi”, naglasio je Mačić.

Iz Uprave policije je “Vijestima” takođe rečeno da službenici Odjeljenja bezbjednosti Kotor u posljednjih sedam dana nijesu imali postupanja u Specijalnoj bolnici za psihijatriju Dobrota.

“Uvidom u evidencije ovog Odjeljenja utvrđeno je da u ovom periodu nije bilo registrovanih prijava događaja od strane predstavnika pomenute ustanove”, odgovorili su iz Uprave policije.

Direktor SB Dobrora ponovio je da je “teško raditi u ovakvim uslovima, ne samo na sudskom, nego i u čitavoj bolnici”.

“Zbog prenatrpanosti, loših uslova i manjka kadra. Ali to izgleda nikog, pa ni vas, uopšte ne zanima. Mi radimo onoliko koliko možemo, i kako možemo”, poručio je Mačić.

Lješković će, kako su “Vijesti” nedavno objavile, odgovarati za nasilničko ponašanje, zbog napada na drugog pritvorenika M.S., krajem juna, na Odjeljenju za forenzičko-sudsku psihijatriju.

M.S. je napadnut 29. juna, nešto nakon 21 sat.

Iz Uprave policije “Vijestima” su tada odgovorili da su službenici kotorske policije izašli na lice mjesta i o događaju obavijestili dežurnog tužioca u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru.

Lješković je sredinom juna napravio najmanje dva slična incidenta, tokom kojih je napao i povrijedio pritvorenika M.V.

Prethodno je, 25. aprila, treći put pobjegao iz bolnice, a policija ga je uhapsila 40 dana kasnije, u Nikšiću i vratila u tu zdravstvenu ustanovu.

Na probleme u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici nedavno je upozorila i Akcija za ljudska prava (HRA), povodom slučaja zlostavljanja pacijentkinje u toj ustanovi, koju je medicinski tehničar ošamario dva puta, a, prema nalazu institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, navodno i maltretirao u više navrata.

Iz HRA su kazali da su u ovom slučaju obavijestili Evropski komitet za sprečavanje mučenja ili ponižavajućeg i nečovječnog postupanja ili kažnjavanja (CPT), od kojeg očekuju da tokom zvanične posjete Crnoj Gori naredne godine posjeti i Specijalnu psihijatrijsku bolnicu.

CPT je, kako su podsjetili, prilikom posjete Crnoj Gori još 2004. uočili probleme u radu bolnice, a ponavljali ih 2008, 2013. i 2018. godine.

“Ti problemi su i dalje aktuelni - na primjer ‘socijalni pacijenti’ i potreba za deinstitucionalizacijom, forenzički pacijenti i Sudsko odjeljenje, obezbjeđenje i smještaj forenzičkih pacijenata van Sudskog odjeljenja što negativno utiče na slobodu kretanja ostalih pacijenata i stvara ozbiljne probleme u radu bolnice, materijalni uslovi...”, saopštili su iz HRA.