Crna hronika

SDT SE ŽALI NA ODLUKU DA SE VELJOVIĆ PUSTI IZ ZATVORA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Vijeće je usvojilo predlog Veljovićevih branilaca Danila Mićovića, Nikole Martinovića i Mihaila Volkova

Izvor: Uprava policije Crne Gore

Specijalno državno tužilaštvo izjaviće žalbu Apelacionom sudu na rješenje vijeća sutkinje Specijalnog odjeljenja Višeg suda u Podgorici Vesne Kovačević, koje je u četvrtak 18. jula, nakon gotovo punih godinu, pustilo iz pritvora bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, pišu Vijesti.

Vijeće je usvojilo predlog Veljovićevih branilaca Danila Mićovića, Nikole Martinovića i Mihaila Volkova i izreklo mjeru nadzora - zabranu napuštanja stana, i to uz elektronski nadzor.

Nije jasno kako će se kontrolisati mjera nadzora budući da Uprava policije ne posjeduje uređaje za elektronski nadzor i nema mogućnost za takav vid praćenja okrivljenih, kojima je sud tokom krivičnog procesa izrekao alternativnu mjeru nakon puštanja iz pritvora.

Da Uprava policije nema “nanogice” za elektronski nadzor poznata je činjenica sudijama Višeg suda u Podgorici, što je krajem prošle godine dopisom i potvrdio tadašnji predsjednik tog suda Boris Savić, a u slučaju izricanja mjere nadzora za Dušana Šilja, okriveljnog u drugom specijalnom predmetu.

“Optuženi se shodno članu 166 stav 6 Zakonika o krivičnom postupku upozorava da ukoliko prekrši izrečenu mjeru nadzora protiv njega se može odrediti pritvor”, navodi se u rješenju vijeća Višeg suda.

Na glavnom pretresu u četvrtak Veljovićevi advokati tražili su ukidanje pritvora, tvrdeći da ne postoji osnov iz člana 175 stav 1 tačka 1 ZKP-a, navodeći da pritvor predugo traje posebno ako se uzme u vidu i zdravstveno stanje okrivljenog bivšeg šefa policije.

Tužioci SDT-a Vukas Radonjić i Jovan Vukotić protivili su se tom predlogu, tvrdeći da i dalje postoje razlozi zbog kojih je pritvor određen i više puta produžavan od strane vanraspravnog vijeća.

Na suđenje tog dana zbog bolesti nije došao jedan od optuženih, a vještak medicinske struke Nemanja Radojević bio je pozvan i čekao u hodniku Višeg suda.

Vijeće je dozvolilo da vještak Radojević na osnovu medicinske dokumentacije sprovede vještačenje u vezi sa zdravstvenim stanjem okrivljenog Veljovića.

Nakon ocjene navoda predloga za ukidanje pritvora Veljoviću, izjašnjenja zastupnika optužbe, te mišljenja vještaka sudske medicine, kao i uvida u spise predmeta, sud je odlučio da bivši direktor UP odmah izađe iz pritvora.

“Sud je imao u vidu nalaz i mišljenje vještaka sudske medicine Radojević Nemanje, koji je po naredbi ovog suda na glavnom pretresu izvršio vještačenje medicinske dokumentacije, i utvrdio da je zdravstveno stanje optuženog Veselina Veljovića trajno teško narušeno pa s tim u vezi sud je mišljenja da će se mjerom nadzora obezbijediti prisustvo okrivljenog i nesmetano vođenje krivičnog postupka. Jer se zbog takvog teškog zdravstvenog stanja u kojem se nalazi optuženi Veselin Veljović, a koje se zdravstveno stanje u zadnjih godinu dana pogoršalo, sud je mišljenja da se isti neće dati u bjekstvo”, piše u rješenju vijeća.

Žalba SDT-a ne odlaže izvršenje odluke zbog čega se Veljović istog dana našao na slobodi.

Vijeće Višeg suda, kako piše u rješenju, navelo je da iz spisa predmeta proizilazi da je optuženi Veljović osnovano sumnjiv za stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo zloupotreba službenog položaja, koje mu je SDT optužnicom iz januara ove godine stavilo na teret.

Optužnicom SDT-a navodi se da je odbjegli Aleksandar Mrkić 2018. godine organizovao kriminalnu organizaciju, čiji pripadnici su postali okrivljeni Veljović, Nikola Mrkić, Mujo Nikočević, Arsenije Kalezić, Stefan i Nikola Bubanja, Željko i Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Gluščević, Nikola Bačilović, Sadiq Elnagar...

Kriminalna grupa se bavila švercom cigareta, ali i pranjem novca, a kako se navodi u optužnici “postojao je i uticaj kriminalne organizacije na izvršnu vlast - Upravu policije”.

Mrkić je, kako se navodi, članovima odredio uloge i zadatke, a okrivljeni Veljović “imao je zadatak da, kao direktor Uprave policije, a potom i kao savjetnik predsjednika države za odbranu i bezbjednost, ne naređuje preduzimanje i kad je u mogućnosti da obezbjeđuje da se ne preduzimaju policijske mjere i radnje protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije”.

Veljović, navodi se u rješenju vijeća pozivajući se na optužnicu, okrivljen je da je u decembru 2020. prije smjene u UP, a potom i nakon prelaska na mjesto savjetnika tadašnjeg predsjednika Mila Đukanovića, putem SKY kominukacije odao službenu tajnu odbjeglom Mrkiću, da će policija pretresati i stan člana grupe Muja Nikočevića...

“Tako što mu je poslao poruke sadržine: u petak ce u biti izvršen pretres kuće gdje stanuje neka skloni ako ima nešto interesantno”, “neka bude kući”, “neka nikome ne govori da je dobio inf za pretres”, “molim te skreni mu pažnju”, “vidi se sa njim nasamo”, “nemoj sa njim razgovarati telefonom, znam da ga poštuješ i zbog toga ti ovo govorim”, “molim te uradi kako sam ti rekao”, “neka bude kući i glumi da ništa ne zna”, “nikome ništa ne govori, sve ću ti objasniti kada se vidimo” i “važno je da bude kući i da ništa ne govori nikome a posebno da je znao za pretres...”, navodi integralno SDT sadržinu Veljovićevih poruka.

SDT je utvrdio i da je Nikočević okrivljenom Mrkiću preko SKY telefona, nakon pretresa, saopštio da bi mu policija pronašla vatreno oružje i da bi zbog toga bio uhapšen.

Preko analize paketa Europola, a kako se navodi u optužnici, SDT je otkrio da bivši šef UP stoji iza pina - DR73LK na osnovu poruka koje je Veljović slao Aleksandru Mrkiću.

“Moraju prvo mene da smijene, biće Damjanović ili Blagojević, moji pomoćníci”, a 19. decembra 2020. šalje: “Danas prešao na novo radno mjesto”...

Na relaciji čata - DR73LK-MYQVAB okrivljeni Veljović šalje Mrkiću: “Dako stvorimo uslove da nešto radimo”, a 12. januara 2021. godine pita: “Šta je sa robom koja ti je ukradena”, potom 11 dana kasnije: “Ako se vratimo mijenjaćemo situaciju imaćeš potpunu podršku”...

SDT navodi i da je bivši direktor UP, 25. januara 2021. godine, poslao Mrkiću: “Valjda si ti bolji da Dakom i Drešajima od njih, pomagali smo Drešajima”, kao i: “Što ne vidiš Daku i Drešaje da izvuku tvoju robu”....

U njihovoj SKY kominukaciji Mrkić, 3. januara 2020. godine, Veljoviću šalje poruku: “Ne interesuje mene vodovod i kanalizacija samo kriminal hahhava”...

Na dan parlalmentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine Mrkić je Veljoviću poslao poruke: “Vidi ti sa Lakovićem da nas oni pušte da mi onu robu povadimo dolje da to ne ostaje kurti i murti dolje, da imamo nesto u džepu za period koji nam sledi, ja bih ga odmah pitao”... “Reci i Dulu da puste da se ova roba povadi da ne ostajemo za bruku, bili lojalni partiju i Državi i sve na nos sad makar neka nam daju koji dan da radimo, ja imam sve spremno”...