Crna hronika

ŠARANOVIĆ POZIVA SDT DA ISPITA NJEGOVO DJELOVANJE I NABAVKE MUP-A

Autor Anđela Vukčević Izvor CdM

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u prethodnih osam mjeseci ispunilo sva privremena mjerila, posebno ona iz pregovaračkog poglavlja 24, što je značajno doprinjelo pozitivnim ocjenama Crne Gore u procesu evropskih integracija.

Izvor: Demokrate

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, održao je danas konferenciju za medije, nakon što je utvrđeno da nije obezbijeđen kvorum za održavanje sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojoj je iznio rezultate rada ministarstva u prethodnim mjesecima i istakao ključne korake koji su preduzeti u borbi protiv kriminala i korupcije.

Ministar Šaranović je naglasio da su pripadnici policije pokazali izuzetnu posvećenost u suzbijanju kriminala.

„Svi predmeti koje smo realizovali u prethodnim mjesecima potvrđuju beskompromisnu posvećenost Ministarstva unutrašnjih poslova da bezbjednosni sektor štiti od kriminalaca. Jutrošnji slučaj lišavanja slobode dva aktivna policijska službenika i jednog službenika Obaveštajno-bezbednosnog direktorata Ministarstva odbrane, koji je ranije bio pripadnik policije, dodatno svjedoči o našoj odlučnosti,” izjavio je ministar.

Ministar Šaranović je podvukao da su rezultati rada MUP-a jasno pokazali kako se prethodnih godina radilo na urušavanju bezbjednosnog sektora, što je sada zaustavljeno. „Usled našeg djelovanja uspostavljen je funkcionalan sistem provjere i osiguranja integriteta policijskih službenika. Donijet je Pravilnik kojim se kontrolišu imovina, prihodi i životni stil svih policijskih službenika,” rekao je ministar, dodajući da je u proteklih osam meseci Odjeljenje za unutrašnju kontrolu rada policije i Komisija za utvrđivanje bezbednosnih smetnji pokrenula i realizovala više predmeta nego u prethodne četiri godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u prethodnih osam mjeseci ispunilo sva privremena mjerila, posebno ona iz pregovaračkog poglavlja 24, što je značajno doprinjelo pozitivnim ocjenama Crne Gore u procesu evropskih integracija.

„Unaprijedili smo rad Odjeljenja za antikorupciju, jačajući kadrovske i prostorne kapacitete, a zahvaljujući podršci međunarodnih partnera, unaprijedićemo i tehničke kapacitete,” istakao je ministar.

Ministar Šaranović je takođe govorio o značajnim ulaganjima u infrastrukturu i opremu. „Krenuli smo u projekat izgradnje nove zgrade granične policije u Zagoriču, kao i u nabavku novih policijskih vozila nakon šest godina, čime su značajno poboljšani radni uslovi policijskih službenika. Nabavka novih vozila je realizovana na transparentan način, uz uštede državnog budžeta,” naveo je ministar.

On je na kraju istakao svoju posvećenost i transparentnost u radu, te jasno poslao poruku svima koji su izrazili sumnju u korupciju kada je u pitanju javna nabavka policijskih vozila: „U poslednjih deset godina Ministarstvo unutrašnjih poslova je pokrenulo devet postupaka za nabavku policijskih vozila. Svaki postupak koji je uspio dobio je samo jedan ponuđač, a dobro znate koji. Svi oni postupci koji nisu uspjeli, zahvaljujući upravo žalbama ovog ponuđača, nisu uspjeli sa jednim razlogom, a to je da službenici Uprave policije ne dobiju nova vozila.“

Na liniji navedenog Šaranović je dodao:

„Pozivam Specijalno državno tužilaštvo da ispita moje djelovanje i sve javne nabavke u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Uvjeren sam da neće naći nikakve nepravilnosti u našem radu, ali će možda otkriti nepravilnosti u prethodnim nabavkama.“

Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviće da radi na unaprjeđenju bezbjednosnog sektora, borbi protiv kriminala i korupcije, te jačanju poverenja građana u institucije. U narednom periodu planirane su dodatne aktivnosti i reforme koje će značajno uticati na snaženje efikasnosti i profesionalizam policijski službenika.