Crna hronika

EKREM BAJROVIĆ OSUĐEN ZBOG RATNOG ZLOČINA! Izrečena mu kazna zatvora od 12 godina

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Osuđeni Bajrović se branio ćutanjem.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Osnovni sud u Prištini proglasio je danas krivim i osudio državljanina Crne Gore Ekrema Bajrovića na 12 godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u Istoku i okolnim selima, u periodu 1998-1999.

U optužnici Tužilaštva navodi da je Bajrović doprinio krivičnim djelima kao što su ubistvo, pljačka, premlaćivanje, zlostavljanje, hapšenje, tortura i nečovječno postupanje prema civilnom stanovništvu.

Prema Tužilaštvu, on je bio dio srpskih policijskih i vojnih snaga koje su 8. maja 1999. godine ubile 15 albanskih civila u selu Starodvorane.

Osuđeni Bajrović se branio ćutanjem.

"Konsultovao sam se sa svojim braniocem. Ispitivali su me dva dana kod tužioca i tamo sam dao sve jasne odgovore. U konsultaciji sa svojom odbranom, nemam šta drugo da izjavim i želim da se branim ćutanjem", izjavio je optuženi Bajrović pred vijećem.

Optužnica navodi da su 8. maja 1999. godine u selu Starodvorane kolonu civilnog stanovništva koja se kretala prema Albaniji zaustavile srpske policijske i vojne snage, među kojima je bio i Bajrović, prilikom čega su dječaci i muškarci odvojeni od ostatka grupe.

Najprije su im uzeli novac i druge vrijedne stvari, a zatim su ih postavili u dvorište jedne kuće, gdje su poređani u red sa rukama podignutim visoko i licem okrenutim prema zidu dvorišta, kada su ih srpske snage fizički napale i pretukle različitim sredstvima, navodi se u optužnici.

Tokom ovog perioda, prema optužnici, srpske policijske i vojne snage su im se obraćale riječima: "Gdje vam je NATO?" i "Gdje vam je OVK?".

Optužnica dalje navodi da su potom odvedeni u jednu kuću, gdje su najmanje 16 albanskih civila strijeljali, a samo jedan od njih je preživio, ali je bio ranjen.

Takođe, prema optužnici, optuženi je 7. maja 1999. godine učestvovao u hapšenju, kidnapovanju i zlostavljanju 84 albanska civila, koje su najprije odvojili od kolone i uzeli im sav novac i vrijedne stvari.

Prema optužnici, kolonu je predvodio optuženi Ekrem Bajrović, bošnjačke nacionalnosti, koji je udario jednog čovjeka kundakom automatske puške u desnu stranu ispod rebara.

Nakon smeštanja civila u policijsku stanicu, prema optužnici, nečovječno su ih mučili, psihički zlostavljali i prijetili im smrću. Dalje se u optužnici navodi da su, osim teških tjelesnih povreda, žrtvama nanijete traume i posljedice po zdravlje.

Ove radnje su prema optužnici kažnjive prema domaćim zakonima kao i prema Ženevskoj konvenciji.