Crna hronika

PRESUDA PROTIV OPTUŽENOG ZA OBLJUBU SA DJETETOM JE POSTALA PRAVOSNAŽNA

Autor Anđela Vukčević

U žalbi je predložio da se prvostepena presuda ukine i predmet vrati tom sudu na ponovno odlučivanje ili da se optuženi oslobodi od optužbe.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Apelacioni sud je, nakon sjednice 18. juna, odbio kao neosnovanu žalbu branioca optuženog M.Đ. iz Danilovgrada i potvrdio presudu Višeg suda Podgorici od 26. decembra prošle godine.

Na taj način postala je pravnosnažna presuda kojom je M.Đ. oglašen krivim zbog produženog krivičnog djela obljuba sa djetetom i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, u koju mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 24. oktobra 2020. do 15. januara 2021. godine.

Protiv navedene presude žalbu je izjavio samo branilac optuženog. U žalbi je predložio da se prvostepena presuda ukine i predmet vrati tom sudu na ponovno odlučivanje ili da se optuženi oslobodi od optužbe.

"Odlučujući o žalbi branioca optuženog, Apelacioni sud Crne Gore je ocijenio da je prvostepeni sud pravilno i potpuno iz odbrane optuženog i iskaza svjedokaoštećene, utvrdio činjenice o vremenu, mjestu i načinu izvršenja radnji krivičnog djela koje se optuženom stavlja na teret i da je pravilno postupio kada je odbio dokazni predlog odbrane za neposrednim saslušanjem oštećene na glavnom pretresu, na osnovu odredbe člana 93 stav 1 Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, nalaza i mišljenja stručne službe Vrhovnog državnog tužilaštva, kao i izjašnjenje socijalne radnice, cijeneći da za to ne postoje opravdani razlozi", saopštio je Apelacioni sud.

Više državno tužilaštvo nije podnijelo žalbu protiv prvostepene odluke.

"Kako Više državno tužilaštvo nije izjavilo žalbu protiv prvostepene presude, to prvostepena presuda u dijelu odluke o kazni nije mogla biti izmijenjena na štetu optuženog, odnosno na način da se optuženom izrekne eventualno stroža kazna", zaključuje se u saopštenju.