Crna hronika

BLAŽA KAZNA ZA MECAJA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda Crne Gore,okrivljeni Genci Mecaj osuđen je na pet godina i četiri mjeseca zatvora zbog krivičnih djela zločinačko udruživanje i krivično djelo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga,odnosno zbog šverca "skanka"

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Ovom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Podgorici od 5. februara 2024. godine, kojom je djelimično stavljena van snage pravosnažna presuda Višeg suda u Podgorici iz 2013.godine, za optuženog i to samo u dijelu odluke o kazni.

Presudom iz 2013. Mecaj je bio osuđen na šest godina i 10 mjeseci zatvora, kako pišu Vijesti.

U predmetu poznat kao „Golubovi”, za šverc droge i zločinačko udruživanje, osuđujuća presuda je izrečena za 35 optuženih. Mecaj je tada osuđen dok se nalazio u bjekstvu, a uhapšen je u maju 2023.

U obrazloženju presude, Apelacioni sud je naveo da je prvostepeni Viši sud primjenom opštih pravila o odmjeravanju kazne, na strani optuženog Mecaja cijenio kao olakšavajuće okolnosti njegovu raniju neosuđivanost, starosnu dob u vrijeme izvršenja krivičnih djela, odnosno da je bio mlađe punoljetno lice, te priznanje izvršenja krivičnih djela, kao i protek vremena od izvršenja krivičnih djela . Dok je kao otežavajuću okolnost cijenio navedene količine opojne droge u vezi sa opasnošću ugrožavanja zdravlja ljudi, kao zaštitinog objekta ove grupe krivičnih djela.

“Prvostepeni sud je stanovišta, a koje prihvata i ovaj sud, da je izrečena jedinstvena kazna zatvora neophodna i dovoljna za ostvarenje svrhe kažnjavanja, kako sa gledišta specijalne, tako i sa gledišta generalne prevencije, te da će uticati na optuženog i na druge da ubuduće ne vrše krivična djela”, navodi se u obrazloženju presude.