Crna hronika

SDT:DOKAZI U SLUČAJU PERUNIČIĆA OSTAJU TAJNA

Autor Anđela Vukčević Izvor RTCG

Peruničiću se sudi na osnovu tri optužnice Specijalnog državnog tužilaštva.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Specijalna tužiteljka Nataša Bošković informisala je glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da je u postupku protiv bivšeg direktora ANB-a Dejana Peruničića donijeta naredba kojom su obavezana sva lica koja su prisustvovala izvođenju dokaznih radnji da čuvaju kao tajnu činjenice i podatke koje su tom prilikom saznali i ukazano im je da odavanje tajne predstavlja krivično djelo. To je rekla nakon što je Novović dobio dopis Osnovnog suda u Podgorici kojim se traži da se Specijalno državno tužilaštvo (SDT) izjasni da li su podaci iz postupka protiv Peruničića tajna, piše RTCG.

"Obavještavam Vas da je pred Višim sudom u Podgorici u predmetu poslovne oznake KS br. 26/20 u toku glavni pretres koji vodi sudija Igor Đuričković po tri optužna predloga ovog Tužilaštva to - Kt-S br. 44/21, Kt-S br. 24/21 Kt-S br. 4/22 protiv optuženih Peruničić Dejana i Pavićević Srđana zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja. Takođe, svi ovi postupci objedinjeni su i rješenjem Višeg suda Podgorici odlučeno je da se svi postupci spoje i da se vodi jedinstveni postupak", navodi tužiteljka Bošković u dopisu u koji je Portal RTCG imao uvid.

Kako je objasnila, vezano za traženje izjašnjenja od strane suda da se Specijalno državno tužilaštvo izjasni u vezi rada portala "Udar" na koje okolnosti je određeno saslušanje svjedoka i da li su podaci eventualno označeno stepenom tajnosti "TAJNO", u krivičnim postupcima koji se vode protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, utvrđeno je da je donijeta naredba.

"Izjašnjavam se da sam uvidom u spise predmeta konkretno spis predmeta C Kt-S br, 44/21, utvrdila da je zapisnicima saslušanju osumnjičenih Peruničića i Pavićevića, saslušanju svjedoka te zaplsnicima o krlvičnom postupku, radi zaštite interesa krlvičnog postupka, interesa čuvanja tajne javnog reda, donijeta naredba kojom su obavezana sva lica koja su prisustvovala izvođenju dokaznih radnji da čuvaju kao tajnu činjenice i podatke koje su tom prilikom saznali. Ukazano im je da odavanje tajne predstavlja krivično djelo", navela je Bošković.

Podsjećamo, Peruničiću se sudi na osnovu tri optužnice Specijalnog državnog tužilaštva.

Peruničić i Pavićević se sumnjiče za krivična djela prisluškivanje i praćenje funkcionera ranijeg Demokratskog fronta, bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i više drugih osoba.

Branilac Peruničića, advokat Zdravko Begović ranije je najavljivao da će pred početak suđenja tražiti da se isključi javnost, imajući u vidu da je Peruničić bio direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, te da u spisima postoji obiman materijal koji se tiče službenih tajni i određenih komunikacija koje su vezane za nacionalnu bezbjednost države Crne Gore.

Peruničić je uhapšen u oktobru 2021. godine, a sa čela ANB-a smijenjen je sredinom decembra 2020.godine.