Crna hronika

DANAS SE IZRIČE PRESUDA U PREDMETU "DRŽAVNI UDAR"

Izvor CdM

Specijalno tužilaštvo na čelu sa Glavnim specijalnim tužiocem Vladimirom Novovićem, koje je izabrano nakon političkih promjena 2020. godine, u cjelosti je ostalo pri ranijoj optužnici, koju su zastupali sada uhapšeni bivši GST Milivoje Katnić i bivši specijalni tužilac.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

U Višem sudu u Podgorici u toku je izricanje presude povodom slučaja pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016. godine, poznatijeg kao “državni udar”. Presudu izriče Vijeće Višeg suda Zorana Radovića, koji je predsjednik tog Suda.

Radi se o ponovljenom postupku, jer su prvom presudom svi osumnjičeni, među kojima su i današnji predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić i lider DNP-a Milan Knežević osuđeni na ukupno 70 godina zatvora. Apelacioni sud je prije tri godine ukinuo tu presudi i naložio ponovljeno suđenje, piše CdM.

I u ponovljenom postupku je zatraženo da se bivši lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osude na kaznu zatvora od po pet godina u slučaju pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Specijalno tužilaštvo na čelu sa Glavnim specijalnim tužiocem Vladimirom Novovićem, koje je izabrano nakon političkih promjena 2020. godine, u cjelosti je ostalo pri ranijoj optužnici, koju su zastupali sada uhapšeni bivši GST Milivoje Katnić i bivši specijalni tužilac Saša Čađenović.

Novi specijalni tužioci su predložili sudu da se organizatori kriminalne grupe, ruski državljani Eduard Šišmakov osudi na 15, a Vladimir Popov na 12 godina.

Zatražili su i da se bivši komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osudi na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora. Za Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića u završnoj riječi predložena je zatvorska kazna od po sedam godina.

Za Branku Milić SDT je predložio kaznu od tri godine zatvora, dok je za Milana Dušića i Srboljuba Đorđevića zatraženo po godinu i šest mjeseci, a za Dragana Maksića godina i devet mjeseci zatvora, pipe CdM.

Za Mihaila Čađenovića zatraženo je godinu i šest mjeseci zatvora.

Za Kristinu Hristić je predloženo izricanje uslovne kazne.

U optužnici se navodi da je kriminalna organizacija da se na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, pomoću Demokratskog fronta, sukobi sa crnogorskom policijom i nasilno zauzme Skupštinu Crne Gore, kao i da otme i ubije tadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića.