Crna hronika

SUĐENJE MUJOVIĆU I RAFAILOVIĆU ODLOŽENO ZA SEPTEMBAR

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Nikola Drecun nije došao na suđenje.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

U Višem sudu u Podgorici danas je za septembar odgođeno suđenje okrivljenima Radovanu Mujoviću i Vasilju Rafailoviću i ostalim optuženim, prenose Vijesti.

Cetinjanin Nikola Drecun nije došao na zakazano suđenje. Sud je na predlog specijalne državne tužiteljke Nataše Bošković, odredio Drecunu pritvor. Na ovu odluku suda odbrana ima pravo žalbe.

Okrivljeni Drecun je preko pojedinih optuženih u ovom sudskom postupku, predsjedniku specijalnog vjeća sudiji Igoru Đuričkoviću uputio poruku da što se tiče suda on nema sumnju i došao bi na suđenje, ali to ne može da uradi jer sumnja u profesionalnost službenika policije.

Drecun je, kako je prenesena poruka koja je danas saopštena sudu, naveo da se ovo odnosi na nedavni događaj u Cetinju u kojem su stradale dvije osobe bliske škaljarskom klanu, za šta je od strane službenika Uprave policije upravo on osumnjičen.

Optuženi Nemanja Zurovac sudu je danas kazao da je ostvario ranije komunikaciju te da je Drecunu saopšteno kada su zakazana ročišta i da ga je sud upozorio da se pojavi, kako mu ne bi ponovo bio određen pritvor. Zurovac je pred sudom dodao da mu je prenešeno da je Drecun rekao da ne sumnja u sud, ali da sumnja u profesionalnost policije pogotovo od nedavnog događaja sa Cetinja.

Specijalno vijeće kojim predsjedava sudija Igor Đuričković, razmatra da li će postupak u odnosu na optuženog Mitra Markovića biti obustavaljen, odnosno da li će optužnica biti odbračena.

Advokat Marko Radović je danas sudu ukazao da je Marković oslobođen nedavno u jednom sudskom postupku, i podsjetio sud da mu je izrečena oslobađajuća presuda. Dodao je da Marković iz Hrvatske nije izručen po zamolnici vezano za ovaj sudski postupak i pozvao se na odredbe Zakona o krivičnom postupku. On je sudu dostavio spise, na koje se pozvao a na osnovu kojih tvrdi da postupak može da se obustavi u odnosu na optuženog i ako je suđenje počelo, prenose Vijesti.

Sudija Đuričković je rekao da će konačna odluka za optuženog Mitra Markovića biti saopštena na narednom ročištu koje je zakazano za septembar.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Radovana L. Mujovića i Vasilija B. Rafailovića, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, te Petra V. Lipovine, Mitra D. Markovića, Filipa M. Kneževića, Žarka Ž. Pejakovića, Lazara M. Nedovića, Aleksandra B. Ćetkovića, Boška Ž. Pavlovića, državljana Srbije Jovana Mirkovića i Aleksandra Stevanovića, Marka A. Zorića, Nikole Z. Marića, Đurđevac V. Uroša, Filipa M. Bešovića, Gorana V. Rakočevića, Ivana R. Brnovića, Nikole P. Drecuna, Đurđevac Z. Aleksandra, Moša I. Paovića, Uroša V. Vučinića, Davora H. Avdića i Nemanje M. Zurovca, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije.

Okrivljeni Mujović i Rafailović su početkom 2017. godine stvorili kriminalnu organizaciju radi vršenja krivičnih djela, čiji su članovi postali optuženi, kao i Bajram Pista i Marinko Rajković, koji su rješenjem Višeg suda određeni za svjedoke saradnike.

Mujović je optužen za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, teška tjelesna povreda podstrekavanjem, a Marić i Uroš Đurđevac izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja, Ćetković - teška tjelesna povreda podstrekavanjem, Drecun za krivično djelo kao saizvršilac teška tjelesna povreda, dok su Rakočević, Bešović, Knežević, Lipovina i Marković optuženi za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, a Nedović i Pejaković kao saizvršioci za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti, pišu Vijesti.

Okrivljeni Mirković i Lipovina su optuženi da su počinili krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja. Za isto krivično djelo optužen je i Radovan Mujović, koji je, kako se navodi u optužnici, tražio od Pista Bajrama da “prekolje” M. B., suprugu svjedoka saradnika M. M. Za krivično djelo “teško ubistvo u pokušaju podstrekavanjem” optužen je Lipovina, dok je Drecun optužen za “teško ubistvo u pokušaju”, dok je Knežević je optužen za dva krivična djela ubistvo podstrekavanjem”, navodi se u optužnici.

Možda ce vas zanimati