Crna hronika

UPRAVNI SUD DONIO ODLUKU! ČAMGOZU ZAKONITO OGRANIČENA SLOBODA KRETANJA

Autor Anđela Vukčević

Odbijena tužba turskog državljanina B.Č. protiv rješenja Ministarstva unutrašnjih poslova kojim mu je ograničena sloboda kretanja smještajem u Prihvatilište za strance, u periodu od 06.12.2023. godine do 06.03.2024. godine.

Izvor: Binali Čamgoz, bos iz Turskefoto: Printscreen/Twitter

Upravni sud Crne Gore je presudom U.br. 16976/2023 od 03.06.2024. godine odbio tužbu tužioca B.Č. rješenja protiv Ministarstva unutrašnjih poslova - Podgorica, 04 broj UP I-132/23-9353 od 06.12.2023. godine, kojim je tužiocu ograničena sloboda kretanja smještajem u Prihvatilište za strance, u periodu od 06.12.2023. godine do 06.03.2024. godine.

Radi ograničenja slobode kretanja, strancu koji traži međunarodnu zaštitu ili strancu u transferu mogu se izreći sljedeće mjere: 1) zabrana kretanja van Centra za prihvat; 2) zabrana kretanja van određenog područja; 3) zabrana napuštanja smještaja na adresi koju je prijavio; 4) obavezni smještaj u Centru za prihvat; 5) privremeno oduzimanje putnih isprava i drugih dokumenata; 6) smještaj u Prihvatilište za strance. 

Odlučujući po tužbi tužioca B.Č. Upravni sud nalazi da je pravilno, cijeneći obavještenje Uprave policije - Sektora za borbu protiv kriminala od 05.12.2023. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, dajući jasne i utemeljene razloge, zaključilo da su se u konkretnom slučaju, saglasno citiranim zakonskim odredbama, a radi zaštite nacionalne bezbjednosti i javnog poretka Crne Gore, stekli uslovi za ograničenje slobode kretanja tužiocu smještajem u Prihvatilište za strance u trajanju od tri mjeseca.

Pri tom je sud imao u vidu da je Ministarstvo unutrašnjh poslova odluku o ograničavanju slobode kretanja tužiocu smještajem u Prihvatilište za strance, u trajanju od tri mjeseca zasnovalo na detaljnoj i individualizovanoj procjeni o neophodnosti zadržavanja tužioca u skladu sa legitimnom svrhom, a posebno uzimajući u obzir faktore kao što su ponašanje u prošlosti, veze u zajednici i rizik od bjekstva, te da predmetna mjera djelotvorno odgovara cilju u opštem interesu, konstatujući da zaštita nacionalne bezbjednosti i javnog poretka doprinosi zaštiti prava i sloboda drugih.