Crna hronika

DETALJI OPTUŽNICE ZA IZAZIVANJE UDESA GDJE JE POGINULA SEDMOGODIŠNJA DJEVOJČICA

Autor Milica Mrvaljević Izvor CdM

Sudija Višeg suda Jovan Jovanović sljedeće suđenje je zakazao za 11. jul.

Izvor: MONDO

Početak suđenja optuženima za teško krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u podgoričkom Višem sudu je odloženo četvrti put zbog nedolaska okrivljene E.G. (18). Tužilaštvo tereti N.S. (49) i E.G. da su u aprilu prošle godine nepropisnom vožnjom izazvali saobraćajnu nesreću i kojoj je tada teško bila povrijeđena T.Đ. (17). Trinaest dana kasnije, 4. maja 2023, T.Đ. je preminula od povreda zadoijenih u nesreći.

Sudija Višeg suda Jovan Jovanović sljedeće suđenje je zakazao za 11. jul.

“N. S. upravljajući vozilom ,,reno megan“ i tada maloljetna E. G. koja se nalazila za volanom “audija” A3 su 21. aprila prošle godine, oko 23.50 časova, na raskrsnici Bulevara Josipa Broza Tita i Zmaj Jovine ulice u podgoričkom naselju Stari aerodrom, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa, izazvali su saobraćajnu nesreću u kojoj je stradala sedamnaestogodišnja djevojka. U odnosu na težu posljedicu, smrt maloljetne T. Đ. i okrivljeni N. S. i E. G. postupali su sa svjesnim nehatom, jer su bili svjesni da svojom radnjom mogu učiniti djelo, ali su olako držali da do toga neće doći ili da će to moći spriječiti”, navodi se u optužnici koju potpisuje tužilac Armin Selmanović.

T. Đ. se nalazila na mjestu suvozača “audija” A3 kojim je upravljala njena komšinica E. G.

U nalazu vještaka saobraćajne struke navodi se da je saobraćajna nesreća nastupila kao posljedica propusta vozača oba automobila.

“Saobraćajnoj nesreći je doprinijelo to što se pri nailasku na raskrsnicu E. G. “audijem” kretala znatno uvećanom brzinom od 114 kilometara na sat iako je dozvoljena brzina u toj zoni 50 kilometara na sat. Brzina kojom je vozila E. G, po mišljenju vještaka, bila je nebezbjedna za uslove saobraćaja u raskrsnici i direktno je uticala na intenzitet naleta na vozilo “reno megan” kojim je upravljao N. S.” piše između ostalog u optužnici.

Dalje se navodi i da bi sudar bio izbjegnut da je vozač “audija” upravljao vozilom u granicama dozvoljene brzine.

“Nesreća bi bila izbjegnuta i da je vozač “renoa megan” prilikom skretanja ulijevo na konfliktnoj raskrsnici propustio vozilo ,,audi“ A3 koje je nailazilo iz suprotnog smjera sa namjerom da zadrži pravac kretanja. E. G. bila maloljetna u vrijeme ovog događaja i nije imala važeću vozačku dozvolu”, naglašeno je u optužnici.