Crna hronika

NOVOVIĆ: BIĆE JOŠ HAPŠENJA U PREDMETU KOJI SE TIČE ŠVERCA CIGARETA

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Novović je televiziji Vijesti kazao da hapšenjem Vasovića koji će oko 21 sat biti saslušan u SDT-u nijesu završena hapšenja u ovom slučaju u kojem je okrivljen i bivši šef policije Veselin Veljović.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović potvrdio je da je bivši šef barske kriminalističke policije Ilija Vasović uhapšen jutros po nalogu SDT-a zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja.

Novović je televiziji Vijesti kazao da hapšenjem Vasovića koji će oko 21 sat biti saslušan u SDT-u nijesu završena hapšenja u ovom slučaju u kojem je okrivljen i bivši šef policije Veselin Veljović.

“On je uhapšen zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja. Trenutno se rade pretresi na više lokacija vezanih za ovaj događaj”, kazao je Novović u emisiji Načisto koja će večeras biti emitovana na TV Vijesti.

Na pitanje novinara da li to znači da ovo nije kraj hapšenjima, Novović odgovara potvrdno.

“Tako je”, istakao je.

Vasović je uhapšen po nalogu specijalnog državnog tužilaštva nakon što je portal Libertas objavio transkripte sa Skaj komunikacije gdje Vasović, prema detaljnim instrukcijama odbjeglog Aleksandra Aca Mrkića sa lažnim diplomatom Stevanom Simijanovićem u stanu Miodraga Dake Davidovića u Podgorici ugovara preuzimanje svih poslova u vezi sa švercom cigareta u Crnoj Gori.

Novović je potvrdio navode portala Libertas da je prepiska koju su preko Skaj aplikacije vodili policajac Vasović i optuženi Mrkić u SDT-u od juna prošle godine.

Prepiska počinje 6. januara 2021. tako što navodno Stevan Simijanović šalje poruku Vasoviću u kojoj ga obavještava da će imati sastanak sa “vampirom” u dogovoru sa kovrdžavom.

“Obzirom da se radi o obimnom materijalu, a da pritvor u istrazi može trajati samo šest mjeseci, odlučeno je, od strane specijalnog tužioca, da jedan dio predmeta obradi, završi istragu i optuži, a da drugi dio predmeta formira poseban predmet, a kao što ste vidjeli, realizacija tog predmeta je uslijedila upravo jutros”, istakao je Novović.

Na pitanje šta je sa ostalima koji se pominju u prepiskama koje objavio Libertas poput biznismena Miodraga Dake Davidovića koga su Sjedinjene Američke Države stavile na crnu listu zbog navodne povezanosti sa kriminalom i zlonamjernim uticajem Rusije u regionu, Novović ovako odgovara.

“U ovom trenutku mi imamo podatke do nivoa osnova sumnje da je Ilija Vasović bio korisnik jednog od pinova”, istakao je Novović.

Na pitanje novinara da li može da kaže da li je formiran predmet koji se tiče Dake Davidovića, Novović odogovara.

“U tom predmetu za koji sam kazao da je izdvojen, nalazi se taj materijal i u tom materijalu sve što se nalazi biće realizovano vezano kroz predmet u kojem je procesuiran Ilija Vasović”, naveo je Novović.

Novinara je zanimalo ko je kovrdžavi koji se pominje u transkriptima, budući da su u vladajućem PES-u tu već prepoznali bivšeg premijera Dritana Abazovića i ove transkripte koriste kao dokaz da je umiješan u šverc cigareta.

“Neću ja sada, bilo bi prerano odgovarati na ta vaša pitanja”, odgovorio je Novović.